[VIDEO]Mont-Blanc: ledenjak Grandes Jorasses prijeti građanima Italije, evakuacije su u tijeku

92

Nekoliko desetaka stanovnika i turista evakuirano je u sektoru Courmayeur ovog četvrtka, 6. kolovoza u Italiji. Ulomak ledenjaka u Grandes Jorasses, u masivu Mont-Blanc, prijeti da će se odlomiti zbog vrućine.

Blizu 500.000 kubičnih metara leda nalazi se na rubu da se odvoji od ledenjaka Planpincieux, prema lokalnim vlastima. Ova općina u regiji Valle d’Aosta nalazi se blizu francuske granice. Nekoliko cesta ispod, koje vode u dolinu Val Ferret, zatvoreno je. Vlasti su naredile evakuaciju tridesetak kuća u “crvenoj zoni” u donjem dijelu Val Ferreta, u kojima je sudjelovalo gotovo 70 ljudi – 15 stanovnika i više od 50 turista.

Policija i civilna zaštita od četvrtka ujutro u tijeku su evakuacijske i sigurnosne operacije. Lokalne vlasti su zabrinute zbog temperature za sljedeća tri dana tijekom ovog razdoblja jakih ljetnih vrućina. U rujnu i listopadu 2019. godine, ledenjak Planpincieux već je prijetio da će se djelomično odlomiti. I ovdje su visoke temperature sudjelovale u uzroku odlomljavanja ledenjaka. Oko 180 ledenjaka neprestano se promatra u dolini Aosta zbog globalnog zagrijavanja. Stručnjaci predviđaju da će gotovo 90% od 4.000 ledenjaka u Alpama nestati do 2100. godine ako se emisija stakleničkih plinova nastavi trenutnom brzinom.

Izvor: France 3 – Regions

Komentari