“Molekularni ožiljci” – Zlostavljanje mijenja genetski kod djece, informacija o traumi može se prenositi generacijama

150

Zlostavljanje djece može ostaviti dublje tragove od psihološke traume, jer se fizički upisuje u ljudski DNA, pokazala je nova studija s Harvarda.
Znanastvenici su pronašli vezu između zlostavljanja u dječjoj dobi i kemijskih markera u genetskom kodu zlostavljanih, javlja Independent, a do toga su otkrića došli proučavanjem kemijskih procesa zvanih metilacija u uzorcima DNK iz sperme kod muškaraca.

Tvrde da postoji jasna razlika između onih koji su proživjeli bilo koju vrstu zlostavljanja od onih koji nemaju takvih iskustava. Ovo otkriće dokazuje dugoročan utjecaj psiholoških trauma na ljudski organizam, no znanstvenici se pribojavaju i da bi se informacija o zlostavljanju mogla putem izmijenjenog DNK koda prenositi generacijama. Naime, godinama ranije do sličnih se dokaza došlo i kod eksperimenta nad crvima Jednu grupu crva izlagali su udarima svjetla, dok su drugu grupu izlagali svjetlu i električnoj struji. Eksperimentu su izloženi i njihovi potomci. Crva koji su izlagani i struji i svjetlu, prilikom kratkotrajnog bljeska svjetla pokazivali iste reakcije kao da ih je pogodila struja. Ovi ‘molekularni ožiljci’ dokazaoni su i u ranijim studijama provedenim na miševima, a sada su isto uspjeli dokazati i na maloj skupini od 34 muškarca.
“Znamo da postoje mnogi bihevioralni mehanizmi pomoću kojih se traumatsko iskustvo prenosi na slijedeće generacije. Trauma očito utječe na one koji su je proživjeli, često ih čini depresivnima, pojavljuje se PTSP, ali sada znamo i da se ta mentalna stanja mogu prenijeti i na iduće generacije“, rekla je dr. Andrea Roberts s Harvarda za The Independent.

Komentari