Mjerenje prosječne brzine vožnje proglašeno neustavnim

135
kamera za mjerenje brzine

Prije nekoliko mjeseci, počeo je kontrolni period izračunavanja prosječne brzine kretanja, postavljen na autocesti br. 6 u blizini Hannovera, Njemačka i to u obliku sustava „Section Control“. Odmah po njegovu pokretanju, započelo je naplaćivanje kazni za brzinu veću od propisane, ali takva praksa nije dugo potrajala.

Naređeno je ukidanje i demontaža sustava „Section Control“ mjerenja odnosno izračunavanje brzine vozila, a odluka je donošenja na temelju Suda u Hannoveru. Odluka se temelji na prekršaju ustavnog prava o privatnosti, koje se krši snimanjem registarskih tablica vozila koja prolaze kroz kontrolnu zonu.

Fiksne se kamere za snimanje i utvrđivanje brzine kakve su postavljene na našim cestama u odnosu na spomenuti sustav razlikuju u metodologiji snimanja. Fiksne kamere najprije izmjere brzinu vozila pa na temelju te osnove prikupljaju podatke s tablice i pritom imaju pravne osnove za takav postupak. „Section Control“ sustav temelji se na automatiziranom praćenju vozila unutar zone gdje ga kamera na ulazu u zonu snima bez utvrđenog prekršaja te na samom kraju dionice i tako mjeri prosječnu brzinu vozila, čime se povređuje zakon o privatnosti.

Komentari