Ministar Pavić najavio obvezu da se radnika prvo potraži na domaćem tržištu i da ga se pošteno plati

13

Vlada je povećala kvote stranaca za ovu sezonu, no naglasak se stavlja na domaću radnu snagu pa će donošenje pravila ići u tom smjeru.

Ministar Marko Pavić rekao je da su svjesni nedostatka radne snage, stoga su i odobrili povećanje kvote stranih radnika. No od sljedeće godine poslodavci će imati obavezu potražiti radnike najprije na HZZ-u.

“Od sljedeće godine poslodavci se prvo moraju oglasiti na domaćem tržištu radne snage, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Dogodine planiramo ukinuti kvote, ali uz ovu obvezu da se radnika prvo potraži na domaćem tržištu i da ga se pošteno plati. Gotovo tri četvrtine tvrtki koje su se tražile dozvole za strance nisu se oglasile na HZZ-u”, rekao je Pavić.

Poslodavci će najprije trebati oglasiti radno mjesto na burzi kako bi se aktivirali domaći radnici, a tek onda ako se potrebe ne uspiju zadovoljiti, dopustit će se uvoz stranih radnika.

S ciljem povećanja zaposlenosti postavljena su pravila za poslodavce, no i za radnike.

“Pravila su jasna. Osoba koja tri puta odbije zaposlenje, usavršavanje ili prekvalifikaciju briše se sa Zavoda. Takvih je puno više nego prije. I HZZ je puno proaktivniji u nuđenju poslova. Želimo zaposliti domaću radnu snagu”, dodao je ministar.

Komentari