Ministar Ćorić dao rok do 25. ožujka! Na odlagalištu Marišćina ne smije biti smrada i nedopuštenih prekoračenja vrijednosti!

63
marišćina
ŽCGO Marišćina

Ako se do sljedećeg sastanka 25. ožujka situacija ne popravi, nije isključena niti mogućnost zatvaranja Marišćine, kazao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić nakon današnjeg sastanka s mještanima Viškova i čelnicima Ekoplusa.

Sastanku su, uz ministra Ćorića, nazočile pomoćnice ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp i pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak.

Ministar Ćorić naložio je Ekoplusu hitne mjere uklanjanja smrada na koji se mještani Viškova već dugo tuže te uklanjanje svih nedopuštenih prekoračenja. Radi zaštite građana i njihova zdravlja Čorić je kazao kako će promišljati o daljnjim koracima, a ne isključuje i mogućnost zatvaranja Marišćine.

Udruga i mještani uputili su apel ministru da Ministarstvo zaštite okoliša trenutno zatvori ŽCGO Marišćinu i visoko onečišćenu lokaciju Marišćina odmah sanira. Predložili su da općine i gradovi smeće odvoze na stara odlagališta, te da poštuju Zakon o održivom gospodarenju otpadom i krenu s odvajanjem biootpada koji je glavni uzročnik smrada.

KD Čistoća Rijeka mora iznaći drugu lokaciju za pomiješano smeće, kao što su to činili prije otvaranja Marišćine. Mještani i udruga jasno su istakli da se strogo protive izgradnji energane ili bilo kojeg drugog postrojenja za energetsku obradu smeća na Marišćini.

 

Komentari