Milton Glaser, grafički dizajner iza logotipa “I ♥ NY” preminuo u dobi od 91 godine

79

Milton Glaser, utjecajni američki grafički dizajner koji je stvorio logotip “I ♥ NY”, preminuo je u dobi od 91 godine.Uzrok njegove smrti bio je moždani udar, izjavila je njegova supruga Shirley za New York Times. Logotip je napravljen za turističku kampanju 1977, a sam logo brzo je stekao prepoznatljivost u cijelom svijetu i opisan je kao najčešće imitiran u povijesti.

Kasnije je Glaser rekao da je “opčinjen onim što se dogodilo s ovom malom, jednostavnom idejom”. Također je stvorio poznati poster Boba Dylana s psihodelijom kose i bio suosnivač časopisa New York. Glaser je poznat i po tome što je dizajnirao međunarodni simbol i plakat Svjetske zdravstvene organizacije, logotip Brooklyn Brewery i reklamu za finalnu seriju Mad Men.

Glaser je rođen u pokrajini Bronx u New Yorku 1929. godine. Studirao je na Cooper Unionu za napredak znanosti i umjetnosti, koledžu na Manhattanu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Bologni u Italiji. Godine 1954., Glaser je osnovao Push Pin Studios s trojicom kolega iz Cooper Union-a i pomogao im donijeti novi vizualni jezik komercijalnoj umjetnosti, tražeći inspiraciju u svemu: od Art Nouveaua do crteža za kineski wash drawing, njemačkih rezbarija i crtanih filmova 1930-ih. Glaser je 1968. suosnovao njujorški časopis i devet godina bio njegov dizajnerski direktor. “Oko našeg ureda, naravno, zauvijek će biti jedan od malog tima muškaraca i žena koji su ga kasnih šezdesetih godina iz New Yorka izbacili iz mrtvačnice i pretvorili ga u sjajni američki časopis.” 1974. osnovao je vlastitu dizajnersku tvrtku Milton Glaser, Inc.

 

Tri godine kasnije, besplatno je dizajnirao logotip “I ♥ NY” kako bi pomogao promovirati turizam u svom rodnom gradu, usred kriminala i financijske krize. Ideju je došao dok se vozio u taksiju i crtao je crvenim bojicama na koverti, koja se sada nalazi u stalnoj zbirci Muzeja moderne umjetnosti (MoMA). “To je jedna od onih osobitosti vašeg vlastitog života u kojoj ne znate posljedice svojih vlastitih postupaka,” rekao je za New York Times 2008. godine. “Tko bi na svijetu mogao pomisliti da će ova glupa malena efemerica postati jedna od najprodornijih slika 20. stoljeća? “

Nakon napada 11. studenog Glaser je objavio izmijenjenu verziju logotipa na kojem je pisalo “I  ♥ NY MORE THAN EVER”.

 

2004. mu je uručio nagradu za životno djelo Cooper-Hewitt, Smithsonian Design Museum. 2009. godine nagrađen je Nacionalnom medaljom za umjetnost.

Izvor: BBC

Komentari