Anne Hidalgo, gradonačelnica Grada svjetlosti ustupila je predivno zdanje trgovinske Burze bretonskom milijarderu Françoisu Pinaultu za njegov Muzej suvremene umjetnosti, u kojem je svekar Salme Hayek već izložio tri tisuće dragocjenih eksponata koje posjeduje. Kupovina građevine obavljena je po cijeni od 63 milijuna eura pa je izazvala posebno zanimanje medija, koji su dobro proanalizirali uložena sredstva glavne Općine čiji zaposlenici stalno ponavljaju kako nisu imućni.

Objavljeno je da je gospođa Hidalgo mogla dobiti Burzu za samo 15 centima eura, pošto je cijena ustanovljena i fiksirana davne 1949. godine. Postoji i osobitost ugovora: Grad Pariz može bilo kada zaustaviti transakciju ako prelijepo zdanje iz centra grada ne služi javnim uslugama,šsto je slučaj s raskošnim muzejem.

Gradonačelnica očito želi prije mjesnih izbora 2020. godine ostvariti značajan kulturni potez jer joj se bliži kraj mandata. Poput prethodnika, ambiciozna Španjolka koja je došla u Lyon u djetinjstvu, nastoji ostaviti u gradskoj kulturnoj povijesti vlastiti trag.

Trenutno joj Parižani ne opraštaju što je ukinula automobilski promet s obala Seine, optužujući je za fiktivne djelatnosti u glavnoj Općini prije izbora za gradonačelnicu.

Džana Mujadžić