Meteorolozima je ponestalo imena za oluje

21

Atlantska sezona uragana 2020. toliko je aktivna da je iscrpila redoviti popis imena oluja. Grčka abeceda sada se koristi tek drugi put zabilježeno.

Subtropska oluja Alpha stvorila se i raspršila nad Portugalom 19. rujna. 21. rujna tropska oluja Beta približava se središnjoj teksaškoj obali kao vrlo lagana oluja koja će prouzročiti dugotrajne kišne padaline od srednje teksaške obale do jugoistočne Louisiane, uzrokujući pljuskove, urbane i manje poplave rijeka. Američki Nacionalni centar za uragane upozorio je na opasne po život oluje u blizini plime. 14. rujna Američki nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje o pet tropskih ciklona nad atlantskim bazenom (Paulette, Rene, Sally, Teddy i Vicky). To povezuje rekord za najveći broj tropskih ciklona u tom bazenu odjednom, posljednji put postavljen u rujnu 1971.

WMO održava rotirajuće popise imena abecednim redom za tropske ciklone. Izmjenjuju se muška i ženska imena, a popisi se koriste svakih šest godina. Ako je uragan posebno razarajući ili smrtonosan, njegovo će ime biti povučeno i bit će odabrano novo ime.

Kao što je predvidjela američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu, u sezoni 2020. zabilježen je iznimno velik broj imenovanih oluja, koje su od ponedjeljka 14. rujna dosegle slovo V (Vicky). Vicky je najranija zabilježena oluja s 20. Atlantikom. Stari rekord postavio je Vince 9. listopada 2005. Sezona traje do 30. studenog.

Popisi imena uragana uključuju samo 21 slovo od 26, jer nije lako pronaći 6 prikladnih imena (za 6 rotirajućih popisa) koja počinju s Q, U, X, Y i Z. U interesu sigurnosti imena moraju biti lako prepoznatljiva. Uz to, moraju odražavati ravnotežu između francuskih, španjolskih i engleskih imena zbog geografskog pokrivanja oluja diljem Atlantika i Kariba te poštivati ​​društvenu osjetljivost. Upotreba grčke abecede (Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta, itd.) dogodila se samo jednom 2005. godine, kada je korišteno šest imena iz grčke abecede. Bila je ovo rekordna godina s razornim uraganima, uključujući Katrinu, Ritu i Wilmu, čija su imena bila povučena.

Ime tropske ciklone može se povući ili povući s aktivnog popisa na zahtjev bilo koje države članice ako ta tropska ciklona stekne posebnu reputaciju zbog ljudskih žrtava i nastale štete. Konsenzusnim mišljenjem članova (ili većine, ako je potrebno) tijekom zasjedanja Odbora za uragane WMO Regional Association IV za uragane neposredno nakon te sezone, naziv će biti povučen s aktivnog popisa.

Na godišnjem zasjedanju Odbora za uragane 2006. raspravljalo se o upotrebi grčke abecede za imenovanje uragana i o tome treba li ukinuti naziv grčke abecede kao i za uobičajeno ime kada udovoljava kriterijima za umirovljenje. Odbor je smatrao da se uporaba grčke abecede ne očekuje dovoljno često da opravda bilo kakvu promjenu postojećeg postupka imenovanja u dogledno vrijeme, te je stoga odlučio da sustav imenovanja ostane nepromijenjen i da će se grčka abeceda i dalje koristiti.

S tim u vezi, Odbor se također složio da nije praktično “povući se u povijest uragana” slovom na grčkoj abecedi. Stoga je zaključio da će se, “ako se značajna oluja označena slovom grčke abecede, bilo u Atlantskom ili istočnom sjevernom dijelu Tihog bazena, smatra dostojnom „umirovljenja“, uvrstiti na popis umirovljenih imena s godinom pojave i druge pojedinosti, ali da će određeno slovo u grčkoj abecedi i dalje biti dostupno za upotrebu u budućnosti”, prenosi WMO.

Izvor: WMO

Komentari