Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, tko je novi ministar vanjskih poslova?

47

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Pejčinović Burić naslijedit će Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova. U kandidaturi je bio i bivši litavski premijer Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić. Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Pejčinović Burić tako je postigla veliki osobni uspjeh, ali i uspjeh Hrvatske. Na dužnost će stupiti, kako je predviđeno, 1. listopada ove godine. S mandatom od 5 godina godišnje će zarađivati 300 tisuća eura. 

Congratulations to Ms Marija Pejčinović Burić (#Croatia🇭🇷) on her election as new Secretary General of the Council of Europe! Čestitke gospodji Pejčinović Burić (#Hrvatska🇭🇷) na njenom izboru za novu Generalnu tajnicu Vijeća Europe!Félicitations à Mme Marija Pejčinović Burić (#Croatie🇭🇷) pour son élection comme Secrétaire Générale du Conseil de l’Europe!©️ Council of Europe/Conseil de l'Europe/Vijeće Europeℹ️ www.coe.int

Objavljuje Council of Europe – Directorate General Human Rights and Rule of Law u Srijeda, 26. lipnja 2019.

Odlaskom Pejčinović s mjesta ministrice vanjskih poslova premijer Plenković treba na to mjesto smjestiti nekog drugog. To će se dobro uklopiti u ministrov plan rekonstrukcije Vlade. Osim Pejčinović Burić, Plenković bi se mogao zahvaliti i Gabrijeli Žalac, Tomislavu Tolušiću, Olegu Butkoviću i Milanu Kujundžiću, piše 24 sata.

Komentari