Leonida Kifer boluje od neizlječive bolesti i ima pravo samo jednom u dvije godine na ortopedske cipele!

65
Leonida kifer
Izvor: Leonida Kifer FB

Leonida Kifer boluje od neizlječive bolesti, ortoze te ima pravo samo jednom u dvije godine na ortopedske cipele koje joj omogućavaju nešto što svi mi uzimamo zdravo za gotovo – hodanje. Riječ je o sjajnoj ženi, koja ima pravo na cipele samo jednom u dvije godine. Koliko cipela vi kupite godišnje? Leonida Kifer ne može birati cipele po estetskoj osnovi, ona nema izbor kada su u pitanju cipele. Za nju postoji samo jedan model cipela – jednom u dvije godine.

Osim toga, kvaliteta ortopedskih cipela opada. Zbog toga, hrabra Leonida Kifer na društvenim je mrežama objavila video u kojem uspoređuje nove i stare ortopedske cipele. Stare cipele prije šest godina izradio je postolar koji je trenutno u mirovini. Kod iste tvrtke koja izrađuje ortopedske cipele prije nekoliko dana Leonida Kifer kupila je nove ortopedske cipele. No, one nisu kao stare. Kvalitetom se itekako razlikuju.

Ovo je tek dio priče. Priča je puno šira i dublja. Lijekovi za teško bolesne osobe nedostupni su u Hrvatskoj, troškovi liječenja su visoki, a takve osobe gotovo da i nemaju šanse živjeti ravnopravno u 21. stoljeću. Koliko još osoba nema mogućnost izbora? Koliko se još osoba osjeća diskriminirano zbog ovakvih postupaka? Ovo je hitni poziv u pomoć.

Objavu Leonide Kifer prenosimo u nastavku:

“Nove ortopedske cipele su danas podignute

Ako vam se čini da jedna izgleda kao da je za slona, a druga za čovjeka, u pravu ste, zaista izgledaju onako kako su na slici pokazane.

Bilo bi licemjerno reći da nisam zahvalna što postoji ortopedsko pomagalo koje može pomoći pri hodanju i što mi ih je država odobrila. Na svakoj sitnici se zahvaljujem, a cipele su veeelika stvar.
Dodajem da nije stvar u estetici, nego samo u tome što kad obujem cipelu, ne želim se osjećati jadno, poniženo, biti u strahu da će mi se svi smijati i pri svakom koraku imati osjećaj da su sve oči svijeta uperene u tvoje cipele. Nadam se da možete razumjeti o čemu pričam. Ne poričem ovime da mi je najbitnije da budu udobne za hodanje.. samo pri hodanju ne želim padati u depresiju veću od one u kojoj jesam samo zato što spadam među osobe s invaliditetom, onu skupinu o čijim osjećajima ni birokracija ni društvo ne brinu.
LEONIDA KIFER
Izvor: Leonida Kifer FB

Na slijedeće imam pravo za dvije godine

Osim ako na primjer iduće godine ne uzmem uložak za “normalne” cipele preko doznake, tada na ortopedske cipele imam pravo tek za 4 godine. Osobno smatram da je to ogromna diskriminacija i počela sam zdrave ljude pitati koliko cipela oni kupuju u dvije godine, čisto da svi zajedno osvijestimo kako je u društvu visoka diskrimimacija i to onih koji su i bez ovog na raznim životno važnim područjima diskriminirani.
Počela sam se pitati kako to da u RH ne postoje tvrtke koje su u stanju izraditi ortopedske cipele u kojima ljudi neće iz aviona izgledati, kako to narod često kaže, “kao da s osobom nešto nije u redu”. Neki pričaju o štiklama, naslikavaju se gradeći kultove cipela, a mi se valjda po nekom očekivanju društva moramo boriti da nam cipele bar prividno izgledaju jednako, kad to već s nogama ne možemo učiniti.
Povrijedili su me izgledom cipela na prvi pogled, no odmah sam odlučila javno o tome progovoriti i boriti se za pravo na po izgledu “normalne” cipele.

Svi zaslužujemo na jednak tretman i jednako dostupna prava, usluge i sve što podliježe jednakosti u životu. Svi!

Meni sada ostaje učiti se na nove cipele i polako ih prihvaćati, po funkciji, ne po izgledu.
Vjerujem da su i one podsjetnik, da svijet promatram po sadržaju, ne po vanjštini.
Bitno je naučiti vidjeti srcem. A srce vidi novi početak!

Snimila sam video u kojemu uspoređujem ortopedske cipele

Prve, starije, prije šest godina je izradio postolar koji je u mirovini i više ne surađuje s tvrtkom kod koje sam tada nabavila ortopedska pomagala.
Ove druge su nove koje su izradili u jako poznatoj tvrtki za ortopedska pomagala.
Vidi se ogromna razlika. Napominjem da su nove rađene prema starima, no osobno, ispada kao da nemaju ništa zajedničko.
Kod starih se čovjek uistinu potrudio da kada ih obučem, blistam. Za te me cipele i sada pitaju gdje sam ih kupila i hvale ih.
Danas mi je žao što jučer nisam bolje pogledala što su napravili jer ih ne bi preuzela, to nije ono što smo dogovorili. Nije bitno jesam li osoba s invaliditetom niti tko plaća cipele, tvrtka je na tržištu i trebalo bi joj biti bitno zadovoljstvo klijenta i da se po mogućnosti vrati i možda oduševljen prvom suradnjom, kupi još puno toga. Ovo je napravljeno samo da se pokupi novac od države i to je to, oni su prodali i naplatit će se. Drugačije to ne mogu tumačiti. Kad sam ih vidjela i probala, bila sam u šoku. Zaista.

I danas dok sam ovo snimala, u šoku sam. Ovo se u 21.stoljeću ne bi smjelo događati.

No, s druge strane, pokrenuli su moju aktivnost i ponovno probudili borca u meni. Ovo je samo kapljica u moru onoga što se događa, a mi o tome ne pričamo niti djelujemo po pitanju promjena istog jer – ne događa se nama.
Meni je sasvim nebitno kome se ovo događa. Najmanje sam bitna u ovome. Zamišljam si djecu koja na primjer dobiju ovakve cipele i zbog toga su suočena s raznim vrstama nasilja. Mene su zbog ortoze ismijavali, traume su i danas ovdje.

I baš zato ne odustajem, tek sam krenula.

Ponavljam, svatko zaslužuje jednakost i biti tretiran kao ljudsko biće. Dosta je ponižavanja i nepravde!
Obećajem da neću odustati i da ću učiniti sve što kao pojedinka mogu da se učine neke promjene!”
Snimka zaslona 2022-08-03 141907
Izvor: Screenshot FB

U njezinu obranu stao je i Igor Stažić i poslao poziv u pomoć.

“Leonida Kifer boluje od neizlječive bolesti i ima pravo samo jednom u dvije godine na ortopedske cipele, a “Ministar špic papak” i njemu slični imaju vinograde i vinarije, pune police butelja, a i cipela. Od onih oblih, preko onih s povišenim petama pa sve do “špic papak” modela.

I Leonida Kifer IMA PRAVO BITI “KOMAD”!

KAKVA SAMO PRIČA SJAJNE ŽENE KOJA SE BORI S TEŠKOM BOLEŠĆU I KOJA ŽELI BITI RAVNOPRAVNA, A NE STIGMATIZIRANA! BOLESNI KUPUJU CIPELE SAMO JEDNOM U DVIJE GODINE, A KOLIKO IH KUPUJUTE VI?
I ne smeta nju što uz prekrasnu plavu haljinu mora nositi crne cipele. Sretna je da ne šepa, da ne zavlači nogu, da hoda normalno… Crne cipele ionako idu najbolje uz sve odjevne kombinacije, al’ i njoj bi bilo draže da može kombinirati, da može bar jednom iznenaditi nekom drugom kombinacijom, da se može osjećati normalnom ženom… Štoviše, Leonida je iznimno zahvalna na daru jednom u dvije godine od hrvatskog zdravstva, jer tako može normalno hodati, no i sama sanja uz plavu haljinu i prikladnije ortopedske cipele.
I ne traži “Birkenstockice”, ni ne pomišlja na trendi i skupocjene cipele poput “Botega Venetta”, “Salvatora Ferragama”, “Jacquemusa”, “Louis Vuittona”, “Channella”, “By Fara”, “Charles & Keitha”, “Neous i Cult Gaia”… , koje nosi “svaka šuša”.
Napisala je pismo od kojeg se koža ježi, a duša slama. Ako nas ovo ne pokrene na akciju, ne znam što će!
Leonida je napisala post o kojeg se i srce slama. Ne miri se sa zanemarivanjem osoba s posebnim potrebama.

PITAM VAS – JESMO LI SPREMNI POMOĆI LEONIDI I NJOJ SLIČNIMA?

Dirljivo je pismo napisala Leonida Kifer. Nas je potakla da se “ulovimo u koštac” s ovom temom, da pokušamo nešto napraviti, da izazovemo pozor… Shvatimo da je potrebno, al’ odista toliko malo da uljepšamo život onima kojima je teško”, poručio je.
Snimka zaslona 2022-08-03 142526
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari