Lažnim vijestima o covidu-19 na Facebooku došao je kraj!

126

Kako se pandemija korona virusa krenula širiti diljem svijeta istovremeno dolazi i do širenja brojnih dezinformacija i lažnih vijesti. Iako se različite internetske platforme trude boriti protiv takvih vijesti, one i dalje nažalost pronalaze svoj put do korisnika. Što je istina, a što laž, pitanje je sad…?

Facebook je samo jedan od društvenih mreža koji je najavio borbu protiv širenja lažnih vijesti, a sada je pronašao i rješenje. Guy Rosen, Facebookov potpredsjednik za integritet, objavio je da će Facebook svoje korisnike upozoriti ako su lajkali, reagirali ili komentirali vijest koja je označena kao lažna. Također, korisnici će biti preusmjereni na stranice Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj se otkriva niz dezinformacija vezanih uz ovaj zloglasni virus.

Guy Rosen istaknuo je i kako su samo tijekom ožujka korisnici na Facebooku označili oko 40 milijuna objava povezanih s bolesti COVID-19. Facebook se bacio na posao i uklonio na stotine tisuća krivih ili lažnih informacija. Primjerice, jedna od lažnih vijesti je i ona koja tvrdi da se ispijanjem izbjeljivača ubija korona virus!

Također, u cilju olakšavanja korisnicima u pronalasku točnih informacija o covidu-19 postoji i posebni dio u Informacijskom centru svakog profila na Facebooku. U njemu korisnici lako mogu pronaći provjerene članke koji pobijaju one krive i potencijalno opasne informacije o korona virusu.

Na promjene na Facebooku osvrnuo se i šef Facebooka, poznati Mark Zuckerberg. I on ističe kako Facebook radi sve kako bi smanjio broj krivih i lažnih informacija o ovome virusu. Napisao je i da je jedan od glavnih zadataka pobrinuti se za točnost i provjerljivost informacija.

Ako želite pročitati cijelu službenu objavu Marka Zuckerberga vezanu uz ovu vijest, kliknite na ovu poveznicu : https://www.facebook.com/zuck/posts/10111806366438811.

Lažnim vijestima o covidu-19 došao je kraj! By, by…

Komentari