Lava ipak uništila ‘čudesnu kuću’, simbol nade na La Palmi. Vlasnici ne gube nadu: “Želimo izgraditi novu”

289

Kuću koja je danima čudom preživjela erupciju vulkana na La Palmi na Španjolskim Kanarskim otocima sada je prekrila lava. Umirovljeni danski par, vlasnici kuće Inge Bergedorf i Ranier Cocq, rekli su u utorak španjolskim medijima je kuću progutala lava.

“Sve je uništeno“, rekao je Cocq za novine El Mundo. Kuća je postala poznata kao “čudesna kuća” nakon što ju je lava koja je potekla iz vulkana Cumbre Vieja zaobišla. Lava je sravnala stotine kuća i prisilila 6.000 ljudi na evakuaciju otkako je 19. rujna počela izlijevati se iz vulkana.

U utorak navečer lava je stigla do Atlantskog oceana, na zapadnoj obali otoka, izazivajući strah od eksplozija i ispuštanja otrovnih plinova. Gospodin Cocq i njegova supruga nisu bili na otoku kada je lava prekrila njihovu kuću. Žive na poluotoku Jutland u Danskoj i nisu posjetili La Palmu od izbijanja pandemije Covid-19. “Izgubili smo sve na svom voljenom otoku”, rekao je Cocq za El Mundo. “To je vrlo tužno. Inge i ja smo shrvani.”

Skromna kuća izgrađena je na zemljištu od 3.000 četvornih metara koje je par kupio prije nekoliko desetljeća. Da vulkan nije eruptirao, umirovljeni par rekao je da bi ove jeseni posjetili La Palmu. “Nekad smo u listopadu i studenom odlazili skupljati grožđe koje imamo u svojim vinogradima. Ali sada više nemamo ništa”, rekao je Cocq.

Jedna od njegovih kćeri, Yenny Cocq, rekla je za BBC da će ono što je njezin otac volio sada vjerojatno postati pustoš. “Moja majka još uvijek gleda stare fotografije koje pronađe na internetu i kaže da još uvijek ima nade. Moj otac inzistira da obnovimo kuću upravo na tom mjestu. Iako im kažem da neće biti načina da stignu tamo.”

Upečatljiva fotografija njihova doma na malom komadu zemlje, nedirnuta lavom, viđena je kao simbol nade kada se prošli tjedan proširila internetom. Snimku je dronom snimio fotograf Alfonso Escalero. U postu na Instagramu napisao je: “Potražit ćemo još jedan znak zbog kojeg ne gubimo nadu u ovim teškim danima.”

Mnoge su obitelji na otoku izgubile svoje domove. U srijedu je služba EU Copernicus procijenila da je lava uništila 656 domova na putu prema oceanu. Španjolske vlasti proglasile su La Palmu zonom katastrofe, obećavajući financijsku potporu svima onima koji su pogođeni vulkanskom aktivnošću.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari