Što je vinobran? Paški mesar koristio ga je za održavanje i svježinu mljevenog mesa!

427

Paškom mesaru Anti Juriću je dozlogrdilo. Odlučio je javno objaviti otpremnicu iz veljače ove godine napisane u mesnici supermarketa Lorenzo na otoku Pagu, koja otkriva kakvo se „meso“ nudi kupcima.

Teleća rebra 1,774 kg, smrdi = za ćevape”, “teleći kotlet, 1,692 kilograma, smrdi = za ćevape”, “teleća koljenica, 2,658, smrdi = za ćevape”… stoji na otpremnici, piše Jutarnji list.

Upaljeno meso – Meso kojem je istekao rok trajanja, koje smrdi ili je upaljeno, koristi se za ćevape ili prodaje kao miješano meso, pljeskavice i drugo. U njega se stavi vinobran, sol, papar, Vegeta i neki začin kako bi meso opet dobilo primjerenu boju i miris odnosno da bi se prikrio smrad. Naravno, sve to po uputama vlasnika samog supermarketa“, upozorava Jurić.

S druge strane, vlasnik mesnice i supermarketa Lovrenco Paro kaže da su mesara Jurića “smijenili s mjesta voditelja mesnice nakon ljetne sezone, i to radi njegove iznimne neurednosti prema mesu i vođenju papirologije”. Paro za svoju mesnicu tvrdi da je „njihova mesnica i prerada uredno prijavljena“ te da redovito obavljaju sanitarni nadzori. I dok se oni međusobno optužuju, treba nešto više reći o vinobranu, o kojem govori mesar Jurić.

Vinobran (kalij metabisulfit) jedan je od najčešćih konzervansa u zimnicama, voćnim sokovima, sirupima, vinima. U većim količinama može izazvati glavobolje, povraćanje. U umjerenim količinama odavna se koristi kao konzervans u vinima i za kiseljenje povrća, spječava vrenje  i ubija bakterije, ali je kao konzervans za meso strogo zabranjen!

Meso, naročito mljeveno, u doticaju sa zrakom oksidira, a crvena boja prelazi u smeđu. Vinobran spriječava oksidaciju, pa nije rijetkost da ga mesari stavljaju u meso. 

Sol i hladna voda izvlače smrad iz mesa, šećer vraća boju, a vinobran vraća svježinu, upozorio je svojedobno jedan iskusni mesar na društvenim mrežama. Poseban je naglasak stavljao na mljeveno meso, po kvaliteti ga je usporedio sa lešom neke životinje koja je danima ostavljena na cesti.

Jurić upozorava da ljeti, kada se prodaje i do 500 kilograma mesa dnevno, najviše ide upravo mljeveno meso, ćevapčići, pljeskavice…

Meso kojem istekne rok trajanja stavlja se na -22 u komoru, i onda kad je sezona se otapa, pa ide na mljevenje, i to dva puta kako bi bilo što sitnije. Dodaje mu se onda vinobran da ubije miris i da mu povrati crvenkastu boju te papar, sol, Vegeta, te neki aditivi i začini koji su posebno kupljeni za tu mješavinu – objasnio je za Jutarnji mesar Jurić cijeli protokol vraćanja „svježine mesu“.

Ministarstva poljoprivrede izvršilo je nadzor u obje mesnice u vlasništvu Lovrena Pare. Izvršen je inspekcijski nadzor i u mesnici koja se nalazi u sklopu marketa Lorenco u Povljani. Mesnica u sklopu marketa Lorenco u Povljani nije registrirana te je izdano rješenje da registrira mesnicu, a bit će podnesen i optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, piše Jutarnji list. Istog je dana obavljen drugi inspekcijski nadzor u mesnici u Pagu koja se isto nalazi u sklopu marketa Lorenco. Mesnica je registrirana. Pronađeni su nedostaci vezani uz infrastrukturu i  samokontrolu. Usto, utvrđeno je da se ne vode redovite evidencije. Mesnici će biti izdano rješenje kojim će se narediti otklanjanje pronađenih neusklađenosti te će se podnijeti optužni prijedlog – navedeno je u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

 

 

 

Komentari