Kruzeri u Rijeci dobivaju novo pristajalište umjesto Brajdice

65

Kruzeri će od jeseni umjesto na kontejnerskom terminalu Brajdica pristajati u putničkoj luci, u središtu grada, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, a prenosi Novi list.

Raspisan je natječaj za postavljanje dvaju pontona na Molo longu, koji će omogućiti pristajanje brodova za kružna putovanja većeg gaza, što do sad nije bio slučaj.

Pontoni će biti postavljeni na potezu između Putničkog terminala i dizalica na Riječkom lukobranu, duljine devet i širine šest i pol metara, a očekuje se da će biti postavljeni u roku od tri mjeseca po okončanju natječaja.

Na taj način će se osloboditi Brajdica od te vrste brodova za vrijeme trajanja radova na povećanju dubine mora uz zapadni dio obale kontejnerskog terminala koji će započeti uskoro. Premještaj kruzera na Molo longo važan je i zbog većeg prometa kontejnerskih brodova te zbog velikog broja najavljenih brodova za kružna putovanja.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je pozitivne strane tog koraka u turističkom smislu. Ove godine u Rijeku dolazi više od dvadeset kruzera, a iduće preko četrdeset.

“Veseli nas i sve veći broj malih turističkih jedrenjaka u Rijeci, kao i projekt prenamjene Porto Baroša u nautičku marinu, što sve zajedno mijenja sliku riječke luke, ali i gradskog turizma”, dodao je.

Za kruzere se planira i druga faza, koja se tiče velikog pristaništa s vanjske strane Molo longa, čime bi bilo riješeno pitanje prihvata i najvećih brodova za kružna putovanja u samom središtu Rijeke.

 

Komentari