Kreću pregovori o skraćivanju radnog vremena

49
Foto/Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Sutra kreću pregovori sa sindikatima o programu Europske unije SURE, kazao je  ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Mjera će, ministar dodaje, biti definirana u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, prenosi N1.

Mi smo zajedno sa svim ostalim državama članicama pregovarali o SURE programu koji predviđa 100 milijardi eura zajmova upravo u kontekstu očuvanja radnih mjesta. Najkorištenija mjera u drugim zemljama EU-a je upravo vezana upravo za skraćivanje radnog vremena i pokazala je dobre rezultate“, kazao je za Aladrović.

Program SURE počeo bi se koristiti nakon prvih mjera za očuvanje radnih mjesta kada je Vlada poslodavcima za sve one koji su se prijavili za mjere isplaćivala 3.250 kuna, a potom  i 4.000 kuna.

Koncept je takav da određeni dio rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, možda karikirano, ukoliko poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebe za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac bi sam financirao plaće za četiri radna dana“, kazao je Aladrović.

Komentari