‘Kraljica rock’n’rolla’ Tina Turner umrla je u 83. godini

84

Pjevačica Tina Turner, jedna od najpoznatijih rock glasova koja je imala hitove uključujući Proud Mary i The Best, umrla je u 83. godini nakon duge bolesti, rekao je njezin publicist.

Turner je posljednjih godina bila lošeg zdravlja, 2016. dijagnosticiran joj je rak crijeva, a 2017. presađen bubreg.

“S njom svijet gubi glazbenu legendu i uzor”, poručili su njezini predstavnici u priopćenju. “Održat će se privatna pogrebna ceremonija kojoj će prisustvovati bliski prijatelji i obitelj. Molimo vas da poštujete privatnost njezine obitelji u ovom teškom trenutku.”

U karijeri dugoj više od 60 godina, američko-švicarska pjevačica, rođena kao Anna Mae Bullock u Nutbushu, Tennessee, osvojila je osam konkurentnih Grammy nagrada i ima zvijezdu na Hollywood Walk of Fame i St Louis Walk of Fame.

U poznatom klubu Imperial upoznala je R&B glazbenika Ikea Turnera nakon čega je izrazila želju da zapjeva s njim. Osim što su surađivali, odlučili su se vjenčati 1962. godine u Meksiku.

Rođena u Tennesseeju u zemljoradničkoj obitelji, prvo se proslavila kao jedna od pratećih pjevačica muževog benda The Kings of Rhythm. Uskoro je postala predvodnica benda, a par je doživio komercijalni uspjeh s Fool in Love and It’s Gonna Work Out Fine, koji je dospio na američke top liste ranih 60-ih. Njihovi drugi hitovi uključivali su Nutbush City Limits iz 1973. o gradiću u kojem je Tina rođena. Ali Ikeovo fizičko i emocionalno zlostavljanje uzimalo je danak.

On je bio taj koji je promijenio njezino ime iz njezinog rođenog imena, Anna Mae Bullock, u Tina Turner – odluku koju je donio bez njezina znanja, jedan je primjer njegovog kontrolirajućeg ponašanja.

Prisjetila se traume koju je pretrpjela tijekom njihove veze u svojim memoarima iz 2018., My Love Story, u kojima je seks s pokojnim glazbenikom usporedila s “vrstom silovanja”.

“Koristio je moj nos kao boksačku vreću toliko puta da sam osjetila okus krvi koja mi teče niz grlo dok sam pjevala”, napisala je.

Nakon što je pobjegla od zlostavljača, nastavila je ponovno graditi svoju karijeru i postala jedna od najvećih pop i rock zvijezda 80-ih i 90-ih, s hitovima među kojima su Let’s Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, James Bond tema GoldenEye, I Don’t Wanna Fight and It Takes Two, duet s Rodom Stewartom.

Glumila je i u filmu Mad Max Beyond Thunderdome iz 1985. – koji je sadržavao još jedan njezin hit, We Don’t Need Another Hero.

Sreću je pronašla sa svojim drugim suprugom, njemačkim glazbenim direktorom Erwinom Bacom. Počeli su hodati sredinom 80-ih, a vjenčali su se 2013. godine.

Par je živio u Švicarskoj, a Turner je uzela švicarsko državljanstvo. Donirao joj je jedan od svojih bubrega 2017. nakon što je otkriveno da boluje od zatajenja bubrega.

Također je pretrpjela tragediju gubitkom svog najstarijeg sina Craiga koji je počinio samoubojstvo 2018.Drugi sin, Ronnie, čiji je otac bio Ike Turner, umro je 2022. Imala je i dva posvojena sina, Ikea Jr i Michaela, Ikeovu djecu iz prethodne veze.

Tinina životna priča iznjedrila je biografski film iz 1993. pod naslovom What’s Love Got To Do With It, koji je Angeli Bassett donio nominaciju za Oscara za ulogu zvijezde; i hit scenski mjuzikl – prikladnog naziva Tina: Mjuzikl.

U intervjuu za Marie Claire Južna Afrika 2018., Turner je rekla: “Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo prekrasno putovanje. Što si stariji, to više shvaćaš da nije važno ono što se dogodilo, nego kako se nosiš s tim.”

Izvor: BBC

Komentari