Koronavirus mutirao u novi i zarazniji soj

67

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu danas prelazi 10,6 milijuna, a sada nova studija sugerira da je većina tih slučajeva uzrokovana novim, više infektivnim sojem virusa.

Istraživači iz Nacionalnog laboratorija u Los Alamosu, Sveučilišta Duke i Sveučilište u Sheffieldu tvrde da je nova varijanta nazvana “D614G” sada najčešći soj. Ova varijanta uključuje malu, ali učinkovitu promjenu proteina „šiljaka“ na površini virusa, što olakšava ulazak i infekciju ljudskih stanica. Dr. Takohan de Silva, stariji klinički predavač zaraznih bolesti na Sveučilištu u Sheffieldu, rekao je: “Od početka pandemije slijedimo sojeve SARS-CoV-2 u Sheffieldu i to nam je omogućilo da zajedno sa suradnicima pokažemo ovu mutaciju postali dominantni u kružnim sojevima. Cjelokupna recenzirana studija, objavljena danas, to potvrđuje, a isto tako je i nova varijanta mutacije genoma D614G u laboratorijskim uvjetima također infektivnija. Podaci koje je pružio naš tim iz Sheffielda sugeriraju da je novi soj povezan s većim virusnim opterećenjem u gornjim dišnim putovima pacijenata s Covid-19, što znači da se sposobnost virusa da zarazi ljude može povećati.”

U istraživanju su istraživači analizirali virusne podatke iz cijelog svijeta putem baze podataka GISAID. Baza podataka uključuje desetke tisuća sekvenci virusa koji omogućuju istraživačima procjenu ponašanja virusa u cijelom svijetu. Dr. Bette Korber, iz Nacionalnog laboratorija u Los Alamosu, rekla je: “Moguće je pratiti evoluciju SARS-CoV-2 (Covid-19) na globalnoj razini, jer istraživači širom svijeta brzo stavljaju na raspolaganje svoje podatke o virusnoj sekvenci putem baze podataka GISAID virusnih sekvenci. Trenutno su dostupne desetke tisuća slijeda kroz ovaj projekt, a to nam je omogućilo da identificiramo pojavu varijante koja je brzo postala globalno dominantan oblik.”

Srećom, iako je novi soj zarazniji, istraživači ne vjeruju da on izaziva teže bolesti. Dr. de Silva je dodao: “Srećom u ovoj fazi izgleda da virusi s D614G ne uzrokuju teže bolesti.”

Izvor: Mirror

Komentari