Kongres izglasao opoziv Trumpa!

22

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao je opoziv Donalda Trumpa jer potiče nasilje svojim lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari. Za opoziv je glasao 221 demokrat i 10 republikanaca. To je bilo prvi put u 231-godišnjoj povijesti Sjedinjenih Država da je predsjednik dva puta opozivan u svom mandatu. Za predsjednika koji se voli pohvaliti povijesnim uspjesima svog predsjedništva, to je sramotan završetak njegova mandata, piše BBC.

U videu objavljenom nakon glasanja u Kući u srijedu, Trump pozvao je svoje sljedbenike da ostanu mirni, ne spominjući svoj opoziv. “Nijedan moj istinski pristaša nikad ne bi podržao političko nasilje. Nijedan moj istinski pristaša ne bi mogao nepoštivati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Nijedan moj istinski pristaša nikada nije mogao prijetiti ili uznemiravati svoje kolege Amerikance. Ako učinite bilo koju od ovih stvari, ne podržavate naš pokret, već ga napadate. I napadate našu zemlju. Ne možemo to tolerirati. Svojim postupcima se možemo izdignuti iznad zlobe i pronaći zajednički jezik i svrhu.”, rekao je, dajući mračan i pomirljiv ton.

Važno je napomenuti kako opoziv Trumpa u Zastupničkom domu ne znači njegovo uklanjanje s funkcije. Za osudu u Senatu potrebne su dvije trećine senatora, a u Senatu dominiraju republikanci. Dakle, najmanje 17 republikanaca od njih 100 mora Trumpa proglasiti krivim.

FBI je upozorio na moguće oružane prosvjede planirane za Washington DC i svih 50 američkih glavnih gradova u danima prije nego što je Joe Biden, demokrat, inauguriran za novog američkog predsjednika.

Izvor: BBC

Komentari