Koliko su meduze opasne i kako tretirati opeklinu od meduza?

128
Cotylorhiza tuberculata (lokacija: Dubrovnik, foto: Nika Ugrin)

Meduze su slobodno plivajući zrakasto simetrični žarnjaci  koji žive u svim svjetskim morima. To su spolni oblici nespolnih polipa koji žive pričvršćeni za podlogu. Tijelo im se sastoji od želatinozne tvari s otprilike 95% vode. Na rubu klobuka nalaze se lovke sa žarnim stanicama koje prilikom mehaničkog ili kemijskog podražaja prebacuju neurotoksin na plijen i na taj ga način paralizira. Usta se nalaze  u sredini, s donje strane klobuka. Živčani sustav je slabo razvijen. Kreću se uz pomoć morskih struja. Hrane se planktonom i malim morskim životinjama, a one su jedna od najdraže hrane morskim kornjačama. Kod ove vrste zabilježen je i kanibalizam. Razlikujemo meduze koje pripadaju razredu režnjaka (Scyphoza) i razredu obrubnjaka (Hydrozoa).

Prilikom sezone kupanja, kupači se često susreću s meduzama. Opeklinu je potrebno što prije isprati morskom vodom, nikako ne alkoholom. Na opečeno mjesto poželjno je staviti ocat ili limunov sok s ciljem sprječavanja pucanja preostalih žarnih čahura. U slučaju većih opekotina po licu ili ostalim osjetljivim dijelovima tijela potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Međutim nisu sve meduze opasne. Jedna od poznatijih bezopasnih meduza je Mediteranska meduza (Cotylorhiza tuberculata) koja je vrlo česta u Jadranu. Endemična je, hrani se planktonom. Najčešće je susrećemo na otvorenom moru.  Karakteristični klobuk okružen je prstenom koji na sebi ima kraće i duže bijele i plave žarnice.

Tekst: Nika Ugrin

Komentari