Kocka je (od)bačena! Albanija zabranila kockanje, u Hrvatskoj ovisnost o igrama na sreću opasno raste!

62

Prvog dana nove godine u Albaniji je stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja. Uza zatvaranje 4.300 kladionica te kafića s kladionicama u Albaniji su usvojenim zakonom obuhvaćeni i online klađenje i kockarnice.

Kladionice će biti dozvoljene samo u hotelima s pet zvjezdica i to izvan urbanih područja. Unatoč pritiscima kladioničarskog lobija, albanska Vlada usvojila je zakon koji je 1. siječnja stupio na snagu. Albanija se godinama suočavala s naraslim problemom klađenja, što je u konačnici dovelo do potpune zabrane.

I u Hrvatskoj je stanje alarmantno, osobito među mladom populacijom, pretežito srednjoškolcima, potvrđuju to i recentna istraživanja. U kockanje se uglavnom upuštaju na nagovor vršnjaka, iz dosade, znatiželje i vrlo često, slijedeći primjer roditelja. Opasnost leži u online klađenju, dostupnim mobilnim aplikacijama, ali i velikom broju kladionica. Pokazalo se da upravo adolescenti i i osobe mlađe životne dobi najviše kockaju.

U Hrvatskoj je osobito rašireno sportsko klađenje, pretežito među muškom populacijom, Odmah iza sportskih kladionica, popularni su aparati za kockanje. Žena ovisnih o kockanju deset je puta manje  od muškaraca.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je o kocki ovisno oko 50 tisuća ljudi. Ovisnici o kockanju u pravilu su mlađi muškarci, u dobi između 20 do 40 godina. Baš kao i s ostalim ovisnostima, u obitelji kockara, kada jedan kocka, i ostali članovi obitelji zapravo su bolesni, procjenjuje struka. Osobne priče kockara su nevjerojatne, počinju sitnim iznosima koji kroz godine vrtoglavo rastu, a završavaju gubitkom imovine, obitelji, doma, čak i suicidima…

Upravo je zbog sve većeg broja ovisnika kojima je potrebna liječnička pomoć, u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“ u travnju 2014. godine otvorena prva, i zasad jedina, Dnevna bolnica za ovisnost o kockanju u Hrvatskoj.

Unatoč poražavajućim podacima, teško je očekivati da će se država, kroz oporezivanje igara na sreću, odreći vrtoglavih prihoda kojima puni državni proračun. Bizarno je što se se prema sadašnjem Zakonu o igrama na sreću prihodima od igara na sreću financira razvoj sporta, prevencija zlouporabe droga i alkohola, osobe s invaliditetom, djelatnosti tehničke kulture, kulture i razvoj civilnog društva. Jednom se ovisnošću financira prevencija ostalih. Što je s ulaganjem u prevenciju ovisnosti o kockanju?!