Ključ u liječenju bolesti? Senzacionalno otkriće Ruđerovaca o dijeljenju genetskog materijala koji ne stvara savršenu kopiju materijala

120

Senzacionalno otkriće hrvatskih znanstvenika prema kojem diobeno vreteno u stanici ima tzv. kiralnu građu, oblik zavojnice moglo bi ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala, udarna je vijest uglednih znanstvenih časopisa.

Diobeno vreteno je građeno od proteinskih cjevčica koje razdvajaju genetski materijal koje zovemo mikrotubuli, objasnila je biologinja  Iva Tolić, voditeljica tima s Instituta Ruđer Bošković (IRB). koji je s fizičarom Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) otkrio da diobeno vreteno u stanici ima kiralnu građu. Na projektu radi sedam mladih znanstvenika, među kojima su doktorandi i postdoktorandi Maja Novak, Bruno Polak, Juraj Simunić, Zvonimir Boban i Barbara Kuzmić.

»Do sada se smatralo da su mikrotubuli na diobenom vretenu organizirani kao meridijani na kugli zemaljskoj i da idu ravno od pola do pola, međutim mi smo sada pokazali da oni ne idu ravno nego da imaju oblik lijeve zavojnice. Pretpostavljamo da je taj oblik važan za pravilnu raspodjelu genetskog materijala i upravo smo s ovim otkrićem otvorili brojna pitanja o tome kakvu ulogu kiralnost diobenog vretena ima u diobi kromosoma, što će biti tema naših daljnjih istraživanja u koja smo već uključili i međunarodne grupe istraživača”, kazala je  Tolić. Diobeno vreteno je građeno od proteinskih cjevčica koje razdvajaju genetski materijal koje zovemo mikrotubuli, objasnila je Tolić istakavši kako je ovo bazično istraživanje o diobi stanice.
Nismo povezani s daljnjim istraživanjima kako to ‘upogoniti u praksi’, ali treba biti svjestan da sve spoznaje koje su važne za medicinu i primjenu u medicini, kreću upravo od ovakvih otkrića u biologiji. Ovo bi otkriće, detaljnije i točnije znanje i spoznaja o tome kako se dijeli genetski materijal, apsolutno moglo odigrati veliku ulogu liječenju raka, preko neplodnosti do problema u ranom razvoju“, naglasila je dr. Tolić.
Profesor Nenad Pavin s PMF-a kazao je kako je ovo otkriće plod interdisciplinarnih istraživanju između stanične biologije, genetike, teorijske fizike i najmodernijih tehnika mikroskopije. Suradnju su, kaže prof. Pavin, počeli prije pet godina.

Kiralnost znači da neki objekt nije isti kao njegova zrcalna slika objasnila je Tolić na primjeru kiralnosti naših ruku. 

Iako je lijeva ruka zrcalna slika desne ruke, njih dvije se nikako ne mogu točno preklopiti zbog asimetrije. Kiralnost je svojstvo brojnih pojava u prirodnom svijetu. Tako su mnoge biološki važne molekule kiralne. U nekim slučajevima, poput puževe kućice ili vitice vinove loze, kiralnost postoji na razini organizma ili organa. U ovom smo radu otkrili kiralnost na razini između razine molekule i živog organizma, a to je razina stanice. Otkrili smo da je diobeno vreteno kiralno“, kazala je dr. Tolić, dobitinca prestižne nagrade Ignaz L. Lieben koju je ove godine dobila od Austrijske akademije znanosti (ÖAW) n za 2017. godinu, za izvanredna znanstvena dostignuća u području molekularne stanične biologije.

 

Komentari