Klinika za neurologiju u Rijeci otvara vrata zainteresiranim građanima: informirajte se o teškoj i rijetkoj Lou Gehrigovoj bolesti

31

Povodom Svjetskog dana amiotrofične lateralne skleroze, u petak 21. lipnja 2019., Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka organizira Dan otvorenih vrata. Svi zainteresirani građani moći će  od 9 do 12 sati u biblioteci Klinike za neurologiju (2. kat) dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj teškoj degenerativnoj bolesti.

U 10 sati organizirana su i prigodna predavanja: uvodni pozdrav održat će doc. dr. Vladimira Vuletić, Što je amiotrofična lateralna skleroza? govori dr. Barbara Zadković, Kako se liječi i kako si pomoći? otkriva  prof. dr. Mira Bučuk, a o tome Kako se nositi s dijagnozom? govorit će mr. sc. Vjera Matković Fererri.

ALS se još naziva i Lou Gehrigova bolest – po poznatom igraču baseballa kojem je ova bolesti dijagnosticirana 1939. godine. To je neurološka bolest kod koje dolazi do propadanja živaca koji inerviraju mišiće, a uzrok joj nije poznat. Vrlo je rijetka (2-3 nova bolesnika godišnje na 100.000 stanovnika), a najčešće se javlja u dobi od 50. do 65. godine.

Neki su od početnih simptoma otežano hodanje i trčanje, često zapinjanje i padovi, slabost šaka (poteškoće kod pisanja i zakopčavanja), titranje u mišićima ruku, nogu i trupa, otežano izgovaranje riječi, otežano gutanje, slabost mišića vrata (glava pada prema naprijed), poremećaj pamćenja i promjene raspoloženja.

Liječenje bolesnika s amiotrofičnom lateralnom sklerozom multidisciplinarno je i zahtijeva suradnju neurologa, fizijatra, fizioterapeuta, logopeda, pulmologa, gastroenterologa, nutricionista, psihologa, psihijatra, liječnika i sestre obiteljske medicine, liječnika i sestre palijativne skrbi.

Komentari