Kinesko cjepivo već u studenom?

20

Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna za uporabu u široj javnosti već u studenom, rekao je dužnosnik Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Kina radi na četiri cjepiva protiv COVID-19 u završnoj fazi kliničkih ispitivanja. Barem tri od njih već su ponuđena osnovnim radnicima u okviru programa hitne uporabe pokrenutog u srpnju.

Klinička ispitivanja faze 3 odvijala su se mirno, a cjepiva bi mogla biti spremna za širu javnost u studenom ili prosincu, rekla je glavna stručnjakinja za biološku sigurnost CDC-a Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju kasno u ponedjeljak. Wu, je rekla da posljednjih mjeseci nije doživjela abnormalne simptome nakon što je i sama uzela eksperimentalno cjepivo u travnju, no nije precizirala na koja cjepiva misli.

Jedinica državnog farmaceutskog diva China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech s američkog popisa razvijaju tri cjepiva u skladu s državnim programom hitne uporabe. Četvrto cjepivo COVID-19, koje je razvila tvrtka CanSino Biologics, odobreno je za upotrebu od strane kineske vojske u lipnju. Sinopharm je u srpnju rekao da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu upotrebu do kraja ove godine nakon završetka ispitivanja faze 3.

Globalni proizvođači cjepiva utrkuju se u razvoju djelotvornog cjepiva protiv virusa koji je usmrtio više od 925 000 ljudi. Vodeći zapadni proizvođači cjepiva obvezali su se ranije ovog mjeseca da će držati standarde znanstvenih studija i odbiti svaki politički pritisak da se požuri s tim postupkom.

Izvor: NDTV

Komentari