Kineska znanstvena delegacija posjetila Medicinski fakultet u Rijeci s ciljem daljnje suradnje

46
Kinesko izaslanstvo na Medicinskom fakultetu

U sklopu službenog posjeta Ministarstvu znanosti i obrazovanja od 27. do 30. listopada
u Hrvatsku je stiglo četveročlano izaslanstvo kineskog Ministarstva znanosti i
tehnologije. Tijekom njihovog službenoga boravka, u Zagrebu se održalo  9. Zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, koje uključuje zajedničke projekte do 2021.godine.

U skladu s dosadašnjom praksom, izaslanstvo je posjetilo  i jedno hrvatsko sveučilište te je kineska delegacija danas, 29.listopada posjetila  Sveučilište u Rijeci, kako bi se upoznala s njegovim radom i svim potencijalima. Prilikom dolaska u Rijeku kineska je strana iskazala interes da se prilikom posjete Sveučilištu u Rijeci u program uvrsti i posjet Medicinskom fakultetu.

Važne uzvanike na Medicinskom fakultetu dočekao je prof.dr.sc. Tomislav Rukavina, dekan te tom prilikom predstavio rad Fakulteta. Naglasio je da Medicinski fakultet svoj fokus stavlja na edukaciju i istraživanje te je predstavio neke od razvojnih planova. Centar za proteomiku i njegove nevjerojatne uspjehe predstavio je mladi tim stručnjaka:  dr.sc. Ani Gerbin, dr.sc. Berislav Lisnić i doc.dr.sc. Tihana Lenac Roviš, a prof.dr.sc. Lidija Bilić-Zule, zamjenica ravnatelja KBC Rijeka, predstavila je rad KBC Rijeka, s naglaskom na nastavi i razvoju znanosti, kao i izgradnju nove Sveučilišne bolnice.

Domaćinima se pridružio prof.dr.sc.  Ante Simonić sa suprugom Ritom Zhao.  Profesor Simonić svoju je respektabilnu karijeru izgradio na riječkom Medicinskom fakultetu te potom bio hrvatski veleposlanik u NR Kini. Skupu se pridružila i studentica iz Republike Kine  Weng Kei Kong, koja na riječkom Sveučilištu studira medicinu u sklopu studija na engleskom jeziku.

Kinesko izaslanstvo predvodio je  gospodin CHEN Linhao, zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju, a s njim u pratnji su bili ZHOU Yu, direktor Odsjeka za Euroaziju, Odjel za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije, GONG Haihua, direktor Odsjeka za europske poslove, Ured za međunarodnu suradnju, Kineska akademija znanosti te gospođa SUN Xueping, stručna suradnica Odsjeka za Euroaziju, Služba za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije.

Ovom prilikom s obje strane iskazan je interes za daljnju suradnju te se uskoro očekuje i njen nastavak u području medicinske znanosti i edukacije.

Komentari