Kina planira lansirati umjetni Mjesec kako bi uštedjela na energiji

53

Mjesečeva svjetlost možda je romantična, ali zapravo i nije toliko korisna. Mjesec isijava samo 1/400.000 sunčeve svjetlosti pa nije dovoljan za osvjetljenje.

Kineski znanstvenici i inženjeri grada Chengdua ne žele ovisiti samo o mjesečevoj romantičnoj svjetlosti, već je njihova želja osvijetliti noć kako bi se moglo približno dobro vidjeti kao da je upaljena ulična rasvjeta.

Wu Chunfeng, znanstvenik iz grada koji će uskoro dobiti umjetni Mjesec govori kako će on sjati gotovo 8 puta više nego pravi Mjesec. Bit će postavljen tako da zajedno s pravim Mjesecom isijava svjetlost koja će se iz kineskog grada vidjeti poput laganog sjaja u krugu od dva kilometra, koji neće smetati za prirodno odvijanje bioloških procesa.

Novi, umjetni Mjesec donijet će velike uštede električne energije od otprilike 20 biliona kuna u periodu od pet godina.

Iako umjetni mjesec zvuči nestvarno, poput SF filma, slična ideja ostvarena je još 1993. godine u Rusiji. Postavili su mehanizam koji je nudio osvjetljenje koje je svakodnevno produživalo trajanje danjeg svjetla. Svemirsko ogledalo koje je gledano običnim oko izgledalo je kao sjajna zvijezda, a funkcioniralo je na principu privlačenja sunčevih zraka i zrcaljenje istih na predio Rusije.

Komentari