Kažnjena liječnica vozača koji je na naplatnim kućicama naletio na mađarsku obitelj

66

U prometnoj nesreći na naplatnim kućicama Sv. Helena čakovečki vozač velikom je brzinom naletio na automobil u kojem se vozila obitelj. Sreća u nesreći je ta da nitko nije smrtno stradao, a kazne odgovornima brzo su stigle.

Vozač je bio pod utjecajem droga i prije nesreće vratio se s liječenja s Raba, a njegova liječnica sada snosi posljedice što nije prijavila promjenu njegovog zdravstvenog stanja. Naime prema Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima liječnici koji ustvrde promjenu zdravstvenog stanja vozača dužni su prijaviti to policiji.

U rekordnom roku, deset dana od nesreće, izdan je nalog za pretres ordinacije obiteljske liječnice vozača. U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom, odnosno optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja.

Liječnica je dobila novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna. Na nepravomoćnu presudu se žalila, a u troškove će sufinancirati Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Predlažu uvođenje periodičnih pregleda svih vozača. Za mlađe od 65 godine preporučaju svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina.

Komentari