Kanadski Nobel – Ugledni hrvatski biolog Davor Solter dobitnik Gairdner nagrade

Dodjeljuje se za znanstvena istraživanja na međunarodnoj razini, čime se prepoznaje i nagrađuje izvrsnost u temeljnim istraživanjima koja utječu na ljudsko zdravlje

53

Ugledni znanstvenik, hrvatski biolog dr. sc. Davor Solter dobitnik je prestižne kanadske nagrade Gairdner International Award za otkriće genomskog utiska kod sisavaca, koji rezultira specifičnom ekspresijom gena naslijeđenih od samo jednog roditelja, te njegove posljedice na razvoj i bolesti.

Solter je prvi hrvatski znanstvenik koji je osvojio ovu vrijednu Gairdner nagradu – “kanadskog Nobela”, koja se dodjeljuje za znanstvena istraživanja na međunarodnoj razini čime se prepoznaje i nagrađuje izvrsnost u temeljnim istraživanjima koja utječu na ljudsko zdravlje.

Svi dobitnici nagrađeni su sa 100 tisuća kanadskih dolara, a Solter će ovu nagradu podijeliti s dr. Azimom Suranijem sa Sveučilišta u Cambridgeu. Povodom dodjele nagrade u rezidenciji kanadskog Veleposlanstva priređeno je primanje na kojemu su bili prisutni brojni hrvatski i kanadski znanstvenici, dok će se službena dodjela nagrade održati u listopadu u Torontu.

Komentari