Kampanja protiv nestanka krijesnica ide dalje, gasi se gradska rasvjeta

50

Shvativši da su krijesnice ugrožene u Hrvatskoj, znanstvenici i studenti Agronomskog fakulteta iz Zagreba u suradnji s australskim Sveučilištem u Wollongongu pokrenuli su eko-kampanju “Krešo krijesnica”. U kampanju su uključili sve građane koji su zainteresirani, a njihova se pomoć sastoji od bilježenja podataka o krijesnicama koje zamijete.

Kako takvi podaci mogu pomoći znanstvenicima i kako se krijesnice mogu spasiti ispričao nam je jedan od pokretača kampanje Matej Orešković.

U Hrvatskoj ima malo podataka o krijesnicama, stoga građani bilježenjem vremena, mjesta i broja krijesnica nastupaju kao “znanstvenici”.

“Započeli smo s malim projektom, no sviđa se ljudima jer kampanjom nastojimo spasiti jednu vrstu kukaca koja je ljudima draga, no u kojoj mjeri ćemo ih spasiti, to još ne znamo”, rekao je Matej.

Zasad se prikupljaju podaci, a sljedeći je korak prijava gradskim vlastima lokacija na kojima je pojavljivanje krijesnica učestalo. Uputit će im se molba da u vrijeme pojavljivanja krijesnica, što je oko 22 sata, na nekoliko sati ugase gradsku rasvjetu, koja šteti krijesnicama te je glavni krivac njihova nestanka.

Zagađenje i urbanizacija glavni je krivac nestanka krijesnica i u Hrvatskoj i u Europi. U europskim se državama puno prije došlo do spoznaje o padu populacije krijesnica, napominje Matej, stoga su inozemni znanstvenici u prednosti. No svijest o potrebi zaštite tih kukaca pojavila se na vrijeme i kod naših studenata.

“Jednom smo bili na faksu i profesorica Lemić nas je pitala kad smo zadnji put vidjeli krijesnice. To nas je zaintrigiralo pa smo se puno educirali o tom pitanju i shvatili što trebamo napraviti”, rekao je Matej Orešković.

Kampanja je tek započela i provodit će se do daljnjeg kad se ne postignu rezultati. Facebook stranica otvorena je za slanje podataka o krijesnicama te njihovih fotografija.

Komentari