Kako to rade Slovenci: Posljedice koronavirusa liječe megazakonom. Financijski paket težak je tri milijarde eura, okreću se domaćoj proizvodnji hrane

Slovenija će ubuduće stimulirati domaću porizvodnju i kupovinu domaće hrane.

267

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u nedjelju  “megazakon” pomoći stanovništvu i gospodarstvu, težak tri milijarde eura, za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji i premošćivanje do vremena izlaska iz krize, piše net.hr

Cijeli financijski paket težak je tri milijarde eura, to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. Njime interveniramo na brojna područja, kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionirati i kad ovoj krizi bude kraj”, kazao je slovenski premijer Janša na konferenciji za novinare predstavljajući javnosti novi zakon.

Očekuje da će zakon s više od 100 članaka slovenski Parlament prihvatiti sredinom idućeg tjedna, kako bi se što prije počelo s  njegovom provedbom.

Zakonski prijedlog usklađen među članovima četveročlane koalicije ima ugrađeni članak prema kojemu se njegovo stupanje na snagu, nakon što ga parlament prihvati, ne može osporavati na referendumu i time ga proceduralno odgoditi.

Odredbe ovoga zakona primjenjivale bi se do kraja svibnja, uz mogućnost produljenja za još mjesec dana, ako se sredinom svibnja ocijeni da će kriza izazvana pandemijom potrajati dulje.

Janša je najavio je strože mjere koje će se odrediti ako se građani donesenih mjera ne budu dosljedno pridržavali.

Ministar financija Andrej Šircelj  kazao je da su izvori za opsežno interventno financiranje poduzeća i građana u nastaloj krizi osigurani kroz državni proračun, a pokrit će se i europskim sredstvima, te  povoljnim zaduživanjem koje je Slovenija zadnjih dana realizirala.

Slovenija se ovih dana i dodatno zadužila po “relativno povoljnim uvjetima”, pa je prodala državne obveznice u visini 1,1 milijardu eura, pri čemu je kamatna stopa za državnu obveznicu s dospijećem plaćanja od devet godina bila 0,7 posto, a za trogodišnju obveznicu 0,25 posto, objasnio je Šircelj.

Na upit novinara Janša je zanijekao navod da jedan članak “megazakona” sadrži i odredbu koja policiji daje ovlasti za ulazak u privatne stanove, ali je potvrdio da sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija, ali je takav nadzor moguć samo uz privolu građana koji su u karanteni, naglasio je slovenski premijer.

Financijska pomoć koja se kroz megazakon daje poljoprivrednom sektoru i poljoprivrednim i prehrambenim tvrtkama i individualnim poljoprivrednicima polazi od pretpostavke o poljoprivredi kao nacionalnom strateškom resursu, naglasila je ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec naglasivši kako će se ubuduće stimulitrati domaća proizvodnja i kupnja domaće hrane.

Osim široke pomoći kroz plaćanje doprinosa i uplatu temeljnog minimalnog dohotka širokom krugu malih i mikropoduzeća, pomoći socijalno ugroženima, te umirovljenicima s najnižim mirovinama koji će za vrijeme krize dobivati posebne dodatke, vlada je naglasila da su posebno važne mjere za poduzetnike i obrtnike zbog velikog pada njihova prometa.

I oni će imati pravo na temeljni dohodak koji osigurava država, odgodit će im se plaćanje poreza na dohodak, a smanjivanje dohotka pravdat će posebnom osobnom izjavom.

Država će svoje obveze iz megazakona isplaćivati najkasnije za osam dana, a izdat će i 200 milijuna eura vrijedne garancije poduzećima u kreditnim teškoćama, kako bi im banke mogle odgoditi naplatu financijskih obveza iz zaduživanja, naveli su među ostalim ministri na konferenciji za novinare.

 

Komentari