Kako stres može promijeniti naš život na bolje?

14

Stres je postao odlučujuća značajka 21. stoljeća, pridonoseći krizi mentalnog zdravlja, potičući procvat aplikacija za svjesnost, pa čak prema nekim istraživanjima, utječe i na nerođenu djecu. No nije sve tako crno. Psiholozi nas žele naoružati spoznajom da ponekada stres može biti dobar, zdrav i produktivan. Ovaj je tip poznat kao “eustress” i bez njega bi, kažu, naš život bio dosadan i besmislen.

“Stres je postao ogroman problem”, kaže Daniela Kaufer, neuroznanstvenica sa Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu. “Postoji percepcija da je stres uvijek loš za mozak, ali to nije istina. Način na koji reagirate pod stresom ključan je za vaš opstanak. Poboljšava vašu izvedbu, izuzetno je važan za budnost i priprema vas za prilagodbu na ono što dolazi. ”

Pojam eustress (prefiks eu od starogrčkog naziva „dobro“ ili „dobro“) ima intuitivno značenje. „Ljudi mogu reći kada se osjećaju pomalo pod stresom,“ kaže Kaufer, „onim povezaneim s adrenalinom, to ih pokreće.“

Kaufer je pronašla fiziološke dokaze moći eustressa. Njezin je tim usporedio aktivnosti u hipokampusima – “području koje je uključeno u učenje i pamćenje” – štakora izloženih dugotrajnom stresu u odnosu na umjereni stres usporediv s onim kod ljudi. Potonji je pokrenuo rast novih neurona. „Ti neuroni, koje smo mogli pokazati, tada se selektivno aktiviraju i pomažu u učenju za sljedeću stresnu situaciju. Dakle, u tom trenutku ste uspješniji i bolje opremljeni za buduće stresore. ”

Ovaj je efekt nešto s čime je Alexandra Lichtenfeld, mentorica poslovnih odnosa, dobro upoznata. „Ako se izbacite iz zone komfora, to vas pozitivno potiče i gura. Poboljšava ne samo vašu izvedbu, već i vašu osobnost. ”

Kad sebe gurate kroz neku stresnu situaciju, ona kaže, “morate se usredotočiti na način na koji niste ranije”. Naravno to ne znači da treba pretjerivati . Snažno se ohrabruje prihvaćanje situacija koje su zastrašujuće, ali ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju – poput javnog govorenja, rasprava sa nadređenima, zauzimanje svog stava. No, drugi ključni razlog zašto svi trebamo znati o eustressu, kaže Richard Stephens, viši predavač psihologije na sveučilištu Keele, je taj što je moguće pretvoriti stres u eustress preokviravanjem stresnih situacija kao pozitivnih izazova.

Jednostavno rečeno, stvar je u perspektivi i vašem osobnom doživljaju stresne situacije. Pravilna procjena i svjesnost o potencijalnim rezultatima nekog stresnog događaja mogu umanjiti “loš” stres i zapravo vas potaknuti da budete produktvniji i brži.

 

Komentari