Kada točno ističe rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Maskaru bi trebali mijenjati svaka tri mjeseca!

44

Odlučivanje o tome koliko dugo treba koristiti maskaru ili kada baciti kremu za njegu lica može biti zbunjujuće.

Korištenje proizvoda nakon onog datuma na pakiranje možda se ne čini kao velika stvar, ali proizvodi za njegu i ljepotu kojima je istekao naznačeni rok trajanja su najčešće manje učinkoviti i mogu čak uzrokovati zdravstvene probleme kao što su infekcije i iritacija.

Kada proizvodima za njegu kože ističe rok trajanja i zašto?

U idealnom svijetu, svi kozmetički proizvodi bili bi označeni datumom “prodati do” i uputama o tome koliko dugo ih koristiti nakon otvaranja. Nažalost, to je daleko od stvarne situacije, a sa toliko varijacija proizvoda i formula, nije uvijek lako definirati jasan rok trajanja.

“Datumi isteka roka trajanja su nezgodni kada je riječ o kozmetici jer u cijelosti ovisi o proizvodu. Također imajte na umu da konzistencija nekih proizvoda traje duže od drugih. “Općenito, tekućine i kreme istječu najbrže, dok praškasti proizvodi obično traju duže”, objasnio je Evans. “Što je proizvod vlažniji (na primjer, uzmite maskaru ili tekući tuš), podložniji je razvoju bakterija. S druge strane, sjenila za oči mogu se zadržati neko vrijeme i nakon propisanog roka trajanja.

Što točno znače rokovi trajanja označeni na pakiranjima?

Maskara

Maskara definitivno osvaja nagradu za najkraći rok trajanja – trebali biste ju mijenjati svakih 3 mjeseca!!  Ovisno o učestalosti korištenja, prihvatljivi su i dva do četiri mjeseca. Maskara ima tendenciju isušivanja brže od drugih proizvoda, a budući da je to proizvod za oči, veća je vjerojatnost da će uzrokovati infekcije ako se koristi predugo.

“U blizini vašeg oka nalazi se vlaga, pa možete uvesti male količine u bočicu s maskarom. Znakovi kada je vrijeme za umirovljenje maskare? Suha i pretjerano zgrudana maskara je prošla svoj vrhunac, “kaže Tasha Brown, vizažistica u Exclusive Artists Managementu.

Eyeliner

Eyeliner može trajati duže od maskare, ali još uvijek ima relativno kratak rok trajanja. Eyeliner ovisi o brandu i tipu. Ako je tekući, vjerojatno će trajati oko tri do šest mjeseci, ako je olovka, trajati će od šest do 12 mjeseci. Dobro je pratiti njegov miris i suhoća.  Dakle, kada je vrijeme za bacanje olovke za oči? Budite sigurni da ju komotno možete baciti kada vosak postane pretežak, jer to znači da eyeliner više neće kliziti.

Sjenilo za oči

Ako želite uložiti u proizvod za oči koji će trajati dulje od nekoliko mjeseci, sjenilo za oči je najbolja opcija.

“Praškasti proizvodi poput sjenila za oči i rumenila imaju duži rok trajanja zbog svoje suhe prirode. Ali to ne znači da nisu osjetljivi na rast mikroorganizama. Budite sigurni da koristite čiste aplikatore da biste smanjili mogućnost uvođenja mikroba”, kaže kozmetički kemičar Kelly Dobos.

Čisti aplikatori i četke mogu produljiti vijek trajanja vaših proizvoda

Proizvodi za usne

Proizvodi za usne – ruževi za usne, sjajila za usne i olovke za usne – obično traju oko godinu dana, ali nemaju nekog sličnog i generalnog datuma isteka.

“Rok trajanja ovih formula ovisi o specifičnim sastojcima i konzervansima koje sadrže. Vrste formulacija su se proširile i promijenile, što otežava davanje općih preporuka”, rekao je Dobos. “Dakle, razdoblje nakon otvaranja (PAO) koje je prikazano na proizvodnom paketu je ono kojim se trebate voditi.”

Podloge, puderi  i korektor

Ovi proizvodi također mogu trajati od šest mjeseci do godinu dana. “Držite prste dalje od grla bočice za duži rok trajanja i izbjegavajte odvajanje ulja”, kazao je Sellers. To generalno znači da ih ne držite na visokim temperaturama, suncu itd.

Briga o koži

Njega kože je posve druga stvar, a vaši omiljeni losioni i kreme imaju svoj jedinstveni predloženi rok trajanja.

Općenito, šest mjeseci do godinu dana možete dobiti od sredstava za čišćenje lica, a rok trajanja vaših losiona i krema zapravo ovisi o vrsti boce koju koristite. Na primjer, losion sa pumpicom može trajati i više od godinu dana, dok će staklenka ili kutija iz koje rukama uzimate proizvod lakše doživjeti rast bakterija, pa obično traje šest do devet mjeseci.

“Za njegu kože, sve predmete koji sadrže aktivni sastojak koji je nestabilan u dodiru s kisikom treba držati podalje od vrućine. Omiljeni sastojci proizvoda za njegu kože poput retinola, hijaluronske kiseline, glikolne kiseline i vitamina C su relativno nestabilni ako su izložene kisiku, tako da ako ste odlučili uključiti ove sastojke u vašu njegu kože , pametno je uložiti u proizvode koji dolaze s pumpom “rekao je Evans.

Parfemi i lak za nokte

Parfemi mogu trajati od tri do pet godina, ali neka vam nos bude vodič za otkrivanje kada je vrijeme da bacite svoje mirise. Lak za nokte, s druge strane, obično traje tek nešto više od godinu dana nakon što je otvoren i izložen zraku.

Njega kose

Što je s proizvodima za kosu? To bi moglo ovisiti o sastojcima koji se nalaze u vašim šamponima, regeneratorima i proizvodima za oblikovanje kose, izjavila je frizerka Sunnie Brook, dio Tomlinson Management Group. Proizvodi za kosu obično traju od jedne do dvije godine, ali znakovi upozorenja da su istekli nisu toliko očiti, stoga obratite pozornost na to kada počnu gubiti svoju učinkovitost.

Što napraviti?

“Jedna od sjajnih aplikacija koje pomažu u praćenju proizvoda ili poznavanju njihovog roka trajanja je aplikacija Beauty Keeper. Mnogi proizvođači na proizvodu koriste šifru serije koju pomoću telefona možete skenirati ili unijeti u aplikaciju da biste odredili rok trajanja. Tada će vas aplikacija obavijestiti mjesec dana prije nego što proizvod istekne i ima više od 850 proizvoda za kosu, šminku, kožu i mirise.
Svi smo znali negativne nuspojave od konzumiranja istekle hrane, ali mnogi od nas ne vode računa o isteku roka trajanja kozmetičkih proizvoda. Ali, kako se ispostavilo, trebali bismo! “Ponekad upotreba proizvoda koji je istekao može dovesti do iritacije kože zajedno s bakterijskim infekcijama. Većina proizvoda ima konzervanse u njima kako bi se dulje održavala, ali s vremenom čak i konzervansi gube učinkovitost”, kazao je Sellers. Ako proizvod ima mnogo aktivnih sastojaka (poput SPF-a) i osjetljiv je na bakterije – na primjer, ako zrak pogodi proizvod kada otvorite posudu, ili ga pohranite u vlažnu sobu ili toplu kupaonicu – vrlo je vjerojatno da će postati inkubator za bakterije.

Jednostavan način praćenja je i korištenje markera za označavanje datuma kada ste otvorili proizvod.

Komentari