Jedno od najstarijih groblja za kućne ljubimce u Europi nalazi se u Rijeci, a sada je otvoren i novouređeni dio

92
Foto: KD Kozala

Na Kozali u Lukovićima završeno je uređenje groblja kućnih ljubimaca, koje je ujedno jedinstveni kulturni spomenik. Naime, riječko groblje kućnih ljubimaca je uz pariško i londonsko jedno d najstarijih u Europi. Smatra se da je nastalo između 1903. i 1904. godine, dok prvi pisani tragovima o ukopima kućnih ljubimaca datiraju iz 1920.-ih i 1930.-ih godina. Ujedno, ovo pokazuje progresivnost Riječanki i Riječana jer su kućne ljubimce već u to vrijeme smatrali članovima obitelji te na ovaj način nastojali očuvati uspomenu na njih.

Obilazak-novouređenog-djela-groblja-za-kućne-ljubimce-na-Kozali-4

Novouređeni dio groblja za kućne ljubimce prostire se na površini od 500 m2, a uređenjem je dobiveno 181 novo grobno mjesto. Na novouređenom dijelu bit će omogućeno polaganje urni s posmrtnim ostacima kućnih ljubimaca, a stari, povijesni dio groblja će se čuvati kao Spomen groblje. Radovi na uređenju groblja kućnih ljubimaca započeli su u lipnju 2021. godine, a ukupna vrijednost radova iznosi 613.285,15 s PDV-om. Cijena godišnjeg najma grobnog mjesta iznosi 400 kn za kazetu, odnosno 600 kn za pretinac. Pretinci su zidani objekti u koje mogu biti položene četiri urne, dok su kazete ukopane u zemlji te se u njih mogu položiti do dvije urne. U sklopu novog djela groblja uređen je i prostor na kojem će vlasnici kućnih ljubimaca moći trajno zbrinuti pepeo nakon isteka najma.

Prema riječima direktorice KD Kozala Nives Torbarine, već sada ima puno upita od strane zainteresiranih građana. „Grobna mjesta će se davati u zakup na godinu, dvije ili pet godina nakon čega će vlasnik imati mogućnost produljiti daljnje korištenje ukopnog mjesta”, kazala je Torbarina.

Obilazak-novouređenog-djela-groblja-za-kućne-ljubimce-na-Kozali-1-901×600

Podsjetimo, novi Zakon o veterinarstvu ne dopušta pokapanje životinja u zemlju, već isključivo kremiranje pa čak 17 godina na ovom groblju ukopi nisu bili mogući. Novouređenim dijelom groblja za kućne ljubimce, ono se ponovo stavlja u funkciju.

Tekst: Lidija Balog

Komentari