Jedan od najvećih Rimčevih poduhvata u karijeri – graditi će tvornicu u Kini!

Nova bi Rimčeva tvornica trebala proizvoditi pogonske komponente za e-automobile i autobuse

61

I dok su svjetla reflektora posljednjih dana usmjerena u Ženevu i novi ekskluzivni Rimčev model C_Two, Rimac je zaključio vjerojatno jedan od najvećih poslova u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Radi se o izgradnji velike tvornice električnih motora i baterija u Kini, a u koja će proizaći kao rezultat suradnje Rimac Automobila i Camel grupe. Tvornica bi trebala biti izgrađena do kraja godine, a biti će vrijedna gotovo milijardu kuna.

Rimac tvrdi kako je ovo važan iskorak za rad kompanije, jer Kinu smatra izuzetno važnim tržištem. Za Poslovni dnevnik ističe kako se važnost Kine posebno očituje u tome da upravo ona predstavlja najveće svjetsko tržište za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva, a bilježi i najveći rast. Kina na mjesečnoj razini proizvodi oko 2-3 milijuna vozila, od čega 5 posto predstavljaju e-vozila, a plan kineske vlade je potpuni prelazak na električna vozila. To bi moglo značiti, da će se posljedično povećati i potražnja za komponentama koje se ugrađuju u e-vozila, a neka predviđanja kažu da bi navedena potražnja u narednim godinama mogla porasti za čak 20 posto.

Prema podacima udruge proizvođača vozila CAAM, u Kini se trenutno mjesečno proizvede 110 do 130 tisuća e-vozila, dok bi nova tvornica motora i baterija, koju zajednički grade Rimac i Camel, na početku trebala imati godišnji kapacitet od 50 tisuća jedinica. Ova bi tvornica trebala proizvoditi pogonske komponente za e-automobile i autobuse.

I dok je ukupno ulaganje u novu tvornicu teško 158,2 milijuna dolara, Rimac Automobili u investiciji sudjeluje s pet milijuna eura u novcu te sa znanjem i tehnologijom, dok preostali dio ulaže kineski partner Camel. Camel grupa je inače najveći proizvođač baterija u Aziji, a potkraj prošle godine u Rimac Automobile uložio je 30 milijuna eura te je time postao drugi najveći dioničar. Rimac je dobio 40 posto udjela u novoj kineskoj tvornici, naziva Zhongke Luo Rui Technology Co.

Ova se tvornica gradi u gradu Xiangyangu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, koja se nalazi na podjednakoj udaljenosti od tri najvažnije gospodarske točke – Pekinga, Šangaja i Hong Konga – od oko tisuću kilometara.

Komentari