Japanska “rodna selekcija” – Lažiranjem rezultata ispita ograničili broj studentica koje su željele studirati medicinu

60

Lažiranje diploma i ispitnih rezultata u Hrvatskoj i nije neka vijest, no kada se takvo što dogodi u Japanu, onda je to gotovo nevjerojatno.
Ipak, Medicinski fakultet u Tokiju našao se u srcu skandala zbog lažiranja prijamnih ispita, trajalo je to više od desetljeća, a razlog je bizaran, željeli su ograničiti broj studentica kako bi što više muškaraca steklo zvanje liječnika. Tragom medijskih napisa provedena je istraga koja je pokazala da je ovaj najprestižniji medicinski fakultet u Japanu provodio “rodnu selekciju” od 2006. godine a možda i dulje.

Nakon prvotnog negiranja, priznali su kako do ove nesretne situacije uopće nije trebalo doći te kako se ovakvi slučajevi više neće ponoviti. U želji da barem malo ublaže štetu, najavili su mogućnost naknadnog upisa kandidatkinja koje nisu upisale studij medicine zbog lažiranja rezultata.
Fakultetska uprava osudila je takav odnos prema ženama uz ispriku zbog iznevjerenog povjerenja javnosti i uvjeravanja da studentice koje su upisale medicinu imaju isti tretman kao i muškarci. Ipak, i dalje postoje uvjerenja nekih da ženama nije mjesto u kirurgiji.

Japanska ministrica za rodnu ravnopravnost Seiko Noda oštro je osudila ovaj slučaj, dodavši kako je duboko uznemirujuće da fakultet nije dopustio kandidatkinjama upisati Medicinski fakultet,

Ministar obrazovanja Yoshimasa Hayashi najavio je da njegovo ministarstvo planira ispitati procedure prijemnih ispita svih medicinskih fakulteta u zemlji

.

Komentari