Jama na Saršonima pretvorila se u ilegalno odlagalište otpada. Pridružite se akciji čišćenja!

576
Istraživanje jame

Speleološka udruga “Estavela” iz Kastva u subotu 12. lipnja organizira edukativno-ekološku akciju sanacije divljeg odlagališta otpada u speleološkom objektu “Jama na Saršonima”. Jama se nalazi u blizini kuća i u nju se nepropisno odlagao kućanski otpad. Speleolozi iz udruge “Estavela” izvući će otpad iz jame, te će ga uz pomoć lokalnog stanovništva prenijeti do kontejnera kako bi se potom propisno zbrinuo. Akciju se provodi u suradnji s Općinom Viškovo koja će osigurati postavljanje i odvoz kontejnera.

Nažalost, “Jama na Saršonima” nije nikakav izuzetak po pitanju zagađenja. Jame i špilje, a pogotovo one koje se nalaze u naseljima ili blizu njih, vrlo su često, gotovo u pravilu, mjesta na koja ljudi ilegalno odlažu otpad. U pozadini toga uglavnom stoji neznanje o štetnosti takvog zagađivanja, a otpad u speleološkim objektima predstavlja velik problem, između ostalog zbog toga što se tim putem izravno zagađuju rezerve pitke vode koje se nalaze u krškom podzemlju.

jama saršoni
Istraživanje jame

Ova akcija čišćenja provodimo u sklopu volonterske inicijative “Čisto podzemlje” koja se bavi čišćenjem zagađenih objekata, ali i edukacijom javnosti o važnosti očuvanja krša. Inicijativu je i ove godine financijski podržala tvrtka Lidl Hrvatska što je omogućilo da se obujam čišćenja značajno poveća jer sad speleološke udruge zahvaljujući donaciji mogu pokriti troškove opreme, prijevoza i ostalog što su dosad pokrivali iz vlastitih sredstava.

Komentari