Jadrolinijin katamaran “Novalja” udario u gat na ulazu u zadarsku luku

43

Rano jutros katamaran „Novalja“ udario je u gat u putničkom dijelu zadarske luke.

Danas je tijekom dolaska u Zadar nešto prije 8 sati, na redovnoj liniji Ist – Molat – Zadar katamaran “Novalja” udario u gat na ulazu u putnički dio gradske luke. Putnici su iskrcani s broda, a u tijeku su standarde procedure tijekom ovakvih nezgoda. Prema prvim informacijama nema ekološkog onečišćenja mora, a katamaran je pretrpio oštećenja trupa. Linija s polaskom iz Zadara u 13 sati bit će redovno održana zamjenskim katamaranom“, priopćili su iz Jadrolinije.

Tri osobe su ozlijeđene tijekom nasukavanja katamarana “Novalja” i pružena im je liječnička pomoć, potvrdila je zadarska policija.

Katamaranu ‘Novalja’ otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar sa jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda. Ozlijeđeni su u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Zadar sa zapovjednikom broda ‘Novalja’ medicinski evakuirani i zbrinuti od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje postupanje prema Zadarskoj općoj bolnici, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

Prema podacima Lučke kapetanije Zadar, pregledom nasukanoga katamarana uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća

 

Komentari