Izuzetno visoka morska razina ponovo zabilježena u Sjevernom Jadranu: More u Bakru za punih jedan metar više od prosjeka

86
bakar more

U utorak 31. listopada 2023. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 14 minuta vodostaj koji za 105 cm premašuje srednju morsku razinu. Sličan, izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana.

Kao i inače, nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Jedan od tih čimbenika je tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Još su jedan čimbenik plimne oscilacije, koje su kulminirale u utorak prije podne. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god. Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, ističu s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Komentari