Izlijevanje nafte na Mauricijusu: Postoji bojazan da se brod može slomiti na dva dijela nakon pojave pukotina

38

Navodno su se pojavile velike pukotine u trupu teretnog broda koji je puštao naftu na Mauricijusu, što je natjeralo premijera da upozori da se može slomiti na dva dijela. MV Wakashio, za koji se vjeruje da je prevozio 4.000 tona loživog ulja, obrušio se na koraljni greben kraj otoka Indijskog oceana 25. srpnja.

Unatoč lošem vremenu, premijer Pravind Jugnauth rekao je da je u ponedjeljak sigurno ispumpano 500 tona loživog ulja. Gorivo je helikopterom prebačeno na obalu i na drugi brod u vlasništvu iste japanske firme, Nagashiki Shipping. Ali upozorio je da se zemlja priprema za “najgori scenarij”. Mauricijus je dom svjetski poznatih koraljnih grebena, a turizam je presudan dio njegova gospodarstva.

Francuska je poslala vojnu letjelicu s opremom za kontrolu zagađenja s obližnjeg otoka Réunion, dok je Japan poslao šestočlani tim za pomoć francuskim naporima. Obalna straža Mauricijusa i nekoliko policijskih jedinica također su na tom mjestu na jugoistoku otoka.

Od vikenda volonteri skupljaju slamu s polja i pune vreće kako bi napravili prepreke protiv nafte. Drugi su napravili svoje cijevi s tajicama i kosom kako bi pomogli, a neki su čistili otočne plaže. Njihove akcije su se odvile protiv naredbe vlade koja je tražila od ljudi da taj posao prepuste lokalnim vlastima.

Izvor: BBC

Komentari