Italija mladima daje 500 eura ‘džeparca za kulturu’

113

Kako približiti kulturu mladima? U Italiji je krenula inicijativa kroz koju će svi oni koji ove godine navrše 18 godina dobiti 500 eura, koje potom mogu potrošiti na knjige, kazališta, muzeje, koncerte… Naravno, neće dobiti novac u gotovini, već će prvo morati napraviti svoj digitalni identitet (nešto poput hrvatskog projekta e-Građani) te skinuti aplikaciju 18app (dostupna na www.18app.italia.it) i s njom kreirati svoj digitalni novčanik. U njoj će naći svojih 500 eura koje potom mogu trošiti kod ovlaštenih partnera projekta, a to su za početak ibs.it, Libraccio.it i Amazon.

Predviđa se da će mjeru moći iskoristiti preko pola milijuna mladih, koji će tako imati veću slobodu i autonomiju u odabiru kulturne ponude, a onima imigrantskih korijena pomoći i u integraciji u društvo. Barem je takva namjera inicijative, koju je premijer Renzi najavio još u studenom prošle godine, te se u međuvremenu susreo i s brojnim kritičarima, većinom s desnice i populista iz stranke 5 zvijezdica. Po njima, ova je mjera pokušaj premijera da pridobije naklonost mladih za sebe i svoje političke ciljeve.

Dakle, kao i u Hrvatskoj, političari se prepucavaju oko pitanja kulture i njene dostupnosti. No, u Italiji bar dio mladih ima mogućnost nešto više uživati u njoj s ovom inicijativom. U zemlji s 40% nezaposlenih među mladima, 500 eura je iznos koji će svakako dobro doći.

Komentari