Istra: Prvi put uvezli smo 1,2 milijuna ovih komaraca da suzbiju tigraste

254
komarac

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije ove će godine pustiti čak 1,2 milijuna sterilnih komaraca vrste Aedes albopictus kako bi smanjili populaciju tigrastog komarca u Istri. Riječ je o komarcima koji ne bodu.

“Ove godine ispuštamo komarce s 25 položaja u Premanturi, a lani smo samo s dvije pozicije. Ove godine mjerit ćemo i koliko se smanjila brojnost komaraca, dok smo lani provodili projekt s ciljem utvrđivanja prihvatljivosti te metode. Tada smo promatrali druge parametre, a to je koliko ti mužjaci preživljavaju, koliki je raspon njihova kretanja te kako preživljavaju u kompetenciji s lokalnim mužjacima komarcima i ima li sterilnih jaja. Ove smo ih godine već četiri puta ispustili, a projekt će trajati tri mjeseca. Komarce ispuštamo svakih tjedan dana” – najavio je dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za Jutarnji list.

Komarci su, kao i prošle godine, dopremljeni s farme u Bologni, a sličan projekt uskoro kreće i u ostalim gradovima.

“Plan nam je početi s uzgojem tu u Puli, u Zavodu, a već imamo djelatnika koji će proći edukaciju u Bologni. Naime, ovaj se projekt istodobno provodi i u Portugalu, Švicarskoj, Srbiji i Grčkoj, no za razliku od njih mi sami odlazimo po komarce u Bolognu, što je bolje jer su takvi komarci onda u boljoj formi. Lani smo vidjeli da je dio njih ugibao već četvrti dan. Jedan je preživio čak 18 dana. Inače, mužjaci komarca žive 10 dana, a ženke dva mjeseca. Nakon što ženke polože jaja, ona se razvijaju 8 do 10 dana. U prosjeku ženka položi 400 jajašaca, među kojima je 200 novih ženki. A ako položi sterilna jaja, to je već velik uspjeh” – ističe Landeka.

Nužno sudjelovanje i građana

Ipak, u suzbijanju komaraca sudjelovati i građani

“Dovoljno je malo odstajale vode u nekoj posudi da se uzgoji na tisuće komaraca. Sada smo primijetili da je u Premanturi puno barki u dvorištima koje su se napunile vodom za posljednjih kiša. Sada kada se počela dizati temperatura zraka, pogodna je za razvoj komaraca. Ista stvar su i slivnici. Sami možemo puno učiniti da se smanji populacija komaraca i bez upotrebe pesticida. A ovo je ekološka metoda smanjenja broja komaraca kojom ne ugrožavamo druge korisne kukce” – ističe Landeka za Jutarnji.

Komentari