Istra je izašla iz crvene zone – “Ne namjeravamo odustati od posebnog statusa”

23

Zbog smanjenja broja novozaraženih u Istri unatrag šest tjedana, prema kriterijima EU-a Istra je ušla u narančasto područje. Ujedno, Istra ne namjerava odustati od molbe da je se tretira kao zasebnu regiju. Na konferenciji za medije ravnatelj županijskog Zavoda civilne zaštite dr. Aleksandar Stojanović kazao je: „Gledajući taj trend pogotovo u zadnja dva tjedna, incidencija novozaraženih na području Istarske županije pala je ispod sto osoba na sto tisuća stanovnika. Istra je dakle po kriterijima EU ušla u narančasto područje s obzirom na broj slučajeva korone. U ovom trenutku je izrazito bitan proces cijepljenja koji je nažalost usporen. U Istri je procijepljeno 2.400 osoba, od toga oko 500 s drugom dozom. Ovaj tjedan nismo dobili nove doze, a 1.170 bismo trebali dobiti idući tjedan, no osobe koje trebaju primiti drugu dozu dobiti će je sigurno jer to je osigurano.”

Načelnik Stožera Istarske županije Dino Kozlevac kazao je kako se zalaže za otvaranje fitness centara, sportskih centara, teretana i rekreacijskih centara na otvorenom kao i da se svim kafićima omogući prodaja kave za van. Kozlevac je poručio: „Datum koji se spominje je 8. veljače i to je optimistično vjerovanje, ali vidjet ćemo. U ovom trenutku bilo bi najbolje kada bi se na razini države otvarali kafići istovremeno jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme“.

Ujedno, kazao je kako će se odluka o školama objaviti do kraja dana ili tijekom sutrašnjeg dana, no neslužbeno, Istra nije sklona tome da sva djeca idu na nastavu uživo. “Mi ne namjeravamo odustati od posebnog statusa u smislu da sami određujemo mjere. Uvjeren sam da će nam to biti omogućeno jer brojke nam daju za pravo, a Istarska županija ide prema zelenoj boji, premda vrlo oprezno gledamo što se događa u našem okruženju“, poručio je Kozlevac, a prenosi Novi list.

Komentari