Istinita inspirativna priča o ženama matematičarkama koja je dobila i svoju filmsku adaptaciju

16

Hidden figures američki je biografski dramski film iz 2016. godine, koji je režirao Theodore Melfi, a napisali Melfi i Allison Schroeder. Film prati nevjerojatnu, nažalost dosad neispričanu priču o inteligentnom timu afroameričkih matematičarki koje su radile za NASA-u za vrijeme uspješnog lansiranja Johna Glenna u orbitu.

hidden figures

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson nevjerojatne su žene o kojima se ne uči u školama. Ne.. Kad se spominje misija Apollo tj. lansiranje astronauta Johna Glenna u orbitu njihova imena jednostavno kao da su izbrisana, nepostojeća, nebitna. Je li razlog to što su žene, afroamerikanke, ili…?

Ovaj film napokon razotkriva veliku nepravdu i institucionalizirani rasizam i seksizam segregirane Amerike u 60-im godinama. Afroameričke žene koliko god talentirane i sposobne bile nisu smjele koristiti WC u prostorijama NASA-e već su svakog dana trebale trčati do više od nekoliko kilometara udaljenog poljskog zahoda. Pa nije li to sramota. Ne pomaže im činjenica ni to da su žene pa je njihov glas često zaglušen i potisnut iako je itekako vrijedan i bitan. Unatoč navedenome, iznošenju oštrih, ali i realnih povijesnih činjenica, film Hidden figures u sebi nosi i zdravu dozu inspirativnog optimizma kakvog očekujemo da se manifestira i u društvu sadašnjice. Pogledajte film i zapamtite ove briljantne umove:

Katherine G. Johnson- baš njeni proračuni orbitalne mehanike kao NASA-inog zaposlenika bili su presudni za uspjeh prve i sljedećih američkih posada svemirskih letjelica.

Dorothy Johnson Vaughan bila je američka matematičarka i ljudsko računalo dok je radila za Nacionalni savjetodavni odbor za zrakoplovstvo i NASA-u u istraživačkom centru Langley u Hamptonu.

Mary Jackson- američka matematičarka i zrakoplovna inženjerka u Nacionalnom savjetodavnom odboru za zrakoplovstvo, koje je 1958. godine naslijedila Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir. Prva žena inženjer!

žene

 

Komentari