Istarski i međimurski stožer ukinuo obvezno nošenje maski u učionicama

24

Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covida-19, vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije uz suglasnost Stožera civilne zaštite gradova i općina Istarske županije te osnivača škola, donosi Odluku:

Da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske

• Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na području Istarske županije donijet će se nova odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski i unutar učionica.

Obvezne maske ukinula i Međimurska županija gdje je stožer civilne zaštite izdao preporuku učenicima međimurskih škola o ukidanju obaveze nošenja maski učenicima za vrijeme nastave.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije uklanja obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave.

Ukoliko u nekoj školi dođe do obolijevanje učenika ili nastavnika, donijet će se posebne Odluke za te škole, tj. razrede. Apelira se i na pridržavanje pravila socijalne distance kao do sada te da učenici budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje da bi situacija ostala povoljna.

Podsjećamo, Fuchs je izjavio sljedeće:

Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske.-

Komentari