Irci vape za krovom nad glavom, u Dublinu razmišljaju beskućnike smjestiti na kruzer!

44

Stigla je jesen, uskoro će zaredati hladniji dani, za ljude bez krova nad glavom slijede najteži mjeseci u godini. Beskućništvo je rastući problem u gotovo svim zemljama, pa i u Hrvatskoj, gdje su službeni podaci o broju beskućnika daleko su od stvarnih. Prema nekim istraživanjima Hrvatska je konstantno među deset zemalja sa stopama siromaštva iznad prosjeka EU28, a od početka krize uglavnom među pet zemalja s najvišim stopama siromaštva. Hrvatska je među prve četiri zemlje s najvećim udjelom dugotrajno siromašnih, koji žive u siromaštvu godinu dana i duže.

Egzitencijalni problemi mnoge su Hrvatske natjerali na odlazak u druge zemlje EU, a najviše ih odlazi u Irsku, koaj je isto tako suočena s problemom beskućništva.

U Dablinu, glavnom i navjećem gradu Irske gradske su vlasti došle na neobičnu ideju, da beskućnike, njih i 150 smjeste na iznajmljeni kruzer. Ideja nije sasvim nova, razmišljalo se o tome prije dvije godine, ali je ponovno postala aktualna kad je predsjednik dublinskog gradskog vijeća Owen Keegan poslao prijedlog na mišljenje irskom minisitru za stanogradnju Eoghanu Murphyiju.

Priča je procurila u medije, a ministar Murphy se od svega ogradio objašnjavajući kako je takvo rješenje neprikladno za obitelji koji su ostale bez krova na glavom.

Gradske vlasti Dublina napominju kako je smještaj na kruzeru tek jedno od rješenja koji se odnosi na one bez obitelji. U glavnom gradu Irske problem beskućnika je aktualan, usto nedostaje socijalnih stanova, a cijene najma stana su izrazito visoke. Koliki je problem beskućnika potvrđuje i statistika za kolovoz, u Irskoj je 9,527 beskućnika, među kojima je čak 3,693 djece koji trebaju prikladan smještaj. Veliki problem stambenog zbrinjavanja bio je razlog i nedavnom prosvjedu u sklopu akcije “Raise The Roof”. Deset tisuća ljudi izašlo je na ulice i tražilo hitno rješavanje ovoga problema.

https://afloat.ie/port-news/dublin-port/item/40768-dublin-city-council-refloats-idea-of-housing-homeless-on-cruiseship

Komentari