IKEA ponudila besplatan plan za izradu vrtne konstrukcije za uzgoj hrane i zelenila

35

Najnovije izdanje IKEA-e stavlja uzgoj hrane i zelenila na potpuno novu razinu. U stvari, novi dizajn proizvoda omogućava uzgoj hrane za cijeli blok ili susjedstvo, ovisno o broju stanovnika. Vrtna konstrukcija za uzgoj hrane i zelenila dostupna je na internetu za besplatno preuzimanje, a nacrti su namijenjeni za sastavljanje urbane strukture koja se koristi za uzgoj proizvoda koji se obično mogu uzgajati samo u ruralnim područjima.

Konstrukcija je nazvana „The Growroom“, a nastala je kao dio arhitektonskog natjecanja, koje je za cilj imalo stanovnicima grada pružiti mogućnost uzgoja vlastite hrane ili zelenila na održive i prirodne način bez da zauzima puno prostora. Idejni začetnici su Sine Lindholm i Mads-Ulrik Husumtoin, arhitekti koji su dio Space 10, IKEA-inog inovativnog idejnog laboratorija. Space 10 predviđa budućnost u kojoj svoju hranu uzgajamo puno više na lokalnoj razini i da potaknemo razgovore o tome kako možemo vratiti prirodu u naše gradove.

Konstrukcija se gradi od šper ploča, vijaka i čekića. Preklapajući slojevi omogućuju da struktura prima svjetlost i vodu na svakoj od njegovih razina.

1-iupbkuyfsqwhnggl2dgiiw

Za pojedince koji su zabrinuti za svoje zdravlje ili koji imaju ozbiljne alergije na hranu ili netolerancije, mogućnost uzgoja vlastitog proizvoda u velikoj mjeri može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života. Uz to, rast hrane u kući smanjuje pritisak na okoliš i educira potrošače, posebno djecu odakle njihova hrana zapravo dolazi. Naknadno, proizvedena hrana je više kvalitete te je zbog toga bogata hranjivim tvarima, svježa i organska. Obično ima i bolji okus. Ono što je najvažnije, strukture poput The Growroom pomoći će zadovoljiti potražnju za povećanom količinom hrane dok populacija i dalje raste.

Izvor: Earth Without Poverty

Komentari