Idući tjedan gase se svi stari TV odašiljači – Mnogi će morati kupiti novu televiziju

  40

  Uskoro završava prelazak na novi DVB-T2 sustav, a odašiljači će se gasiti od 27. listopada do 12. studenog, izvještava Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

  Potpuni prelazak na novi DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav započet će u utorak u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te u dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završit će 12. studenog u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon toga, gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav. Nakon gašenja DVB-T odašiljača bit će potrebno ponovo pretražiti programe na prijamniku.

  Iz Hrvatske regulatorna agencija za mrežne djelatnosti priopćili su: „Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama u radu će ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustavAntene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.“

  Prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju, dok oni koji prate televiziju putem drugih platformi poput IPTV-a, kabelske televizije i satelitske televizije neće morati mijenjati prijamničku opremu niti će prelazak na njih utjecati. Oni pak koji imaju televizore starije od tri godine ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava trebat će imati novu prijamničku opremu.

  Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti nadodali su: „Oznaka ‘HD’ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da se prima novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku.“

  Komentari