Iako se doima čistim, Jadran je zagađeniji nego što smo mislili

25

Dok se divimo bistrom moru gledajući ga iz svoje perspektive, na dnu se taloži ono što ne bismo očekivali. U dubine je zaronio najbolji hrvatski i svjetski ronilac na dah Goran Čolak i otkrio što se sve nalazi na dnu.

Na dnu je, kaže, pravo smetlište od krupnog otpada, plastičnih boca, limenki, a pruža se cijelom obalom i oko otočja.

“Ono što najviše zabrinjava je mikroplastika, koja ulazi u sve što se nalazi pod morem. A kada uđu u ribe, školjke, onda ulaze i u nas. Nemam što kriti, dolje je loše. Jako loše. I prijeti nam. Svaki dan je sve gore. Mislim da ne postoji više ni jedan organizam u moru koji mikroplastika nije dotakla”, kaže Čolak za Slobodnu Dalmaciju.

Čolak upozorava da nam se nemar vraća. Kad ostavimo plastični otpad na obali umjesto da ga sklonimo na odlagalište za smeće, plastika ulazi u more, gdje joj je potrebno neko vrijeme da se razgradi na sitne komadiće, a oni ulaze u morske organizme koje mi jedemo.

Ronilac je otkrio i da u Jadran stižu ogromne količine plutajućeg smeća, koje vjetrovi i morske struje donose iz Albanije. “To su velike prljave krpe koje plutaju morem i talože se u uvalama”, rekao je Čolak.

Kao utjehu Čolak nam daje primjer iz drugih zemalja, gdje je situacija i gora, kao na primjer na Filipinima ili na Baliju. No ta se mikroplastika širi morem i dolazi i do Jadrana.

Komentari