HybridHeart – umjetno biokompatibilno srce revolucionarno rješenje za pacijente s zatajenjem srca

158

Umjetno biokompatibilno čovjekovo srce revolucionarno je rješenje za milijune ljudi diljem svijeta. European Future and Emerging Technologies (FET) pokrenuo je otvoreni konzorcij HybridHeart koji ima za cilj izraditi umjetno biokompatibilno srce kao zamjenu za prirodno srce u slučajevima kada pacijentu zataji srce.

U njegovoj izradi koristit će se tehnologije koje se već primjenjuju u nizu umjetnih organa s elementima robotike. Umjetno srce bio bi prvi zamjenjivi cijeli ljudski organ s biotehnološkim robotskim elementima, biokompatibilnim površinama inženjeringa tkiva, umjetnim senzorima i vanjskim izvorom napajanja.

Koordinator cijelog projekta je Akademski medicinski centar u Amsterdamu (Academic Medical Centre Amsterdam), a u projektu sudjeluje šest znanstvenih institucija iz Nizozemske, Italije, Njemačke i Belgije – znanstveno istraživački laboratorij AMOLF iz Amsterdama , javno sveučilište The Scuola Superiore Sant’Anna (SSSA) iz Pise, Xeltis BV i Dualis Medtech Gmbh iz Seefelda i te belgijski Eindhoven University of Technology .

 

Komentari