Huawei na prekretnici: raskida i s Facebookom, no okreće se Rusiji

19

Za vrijeme boravka kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Rusiji poklopila se i suradnja Huaweija i ruske telekomunikacijske kompanije MTS. Tvrtke će surađivati na razvoju 5G mreže tijekom ove i sljedeće godine.

SAD poziva saveznike da isključe Huawei iz razvoja 5G mreža jer bi kineska vlada mogla koristiti njegove proizvode za špijunažu. No Huawei tvrdi da djeluje neovisno od vlade.

Za vrijeme posjeta kineskog predsjednika ruski je predsjednik Putin osudio takve optužbe SAD-a i upozorio da bi takvo ponašanje moglo dovesti do ratova, što trgovinskih, što oružanih.

Kina je izdala dozvole o razvijanju 5G mreže u komercijalne svrhe državnim telekomunikacijskim tvrtkama China Telecom, China Mobile, China Unicp, o Cjoma Broadcasting Network Corporation te poziva inozemne kompanije na suradnju, a Huawei je izrazio podršku kineskim operaterima.

Huawei je na meti administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u svibnju donio zabranu prodaje opreme Huaweiju, za koji smatra da se bavi špijunažom. Tako su uslijedili prekidi suradnji kineskog tehnološkog diva s mnogim tvrtkama, među kojima se ističe Google.

Još jedan prekid suradnje uslijedio je i s Facebookom. Korisnici budućih Huaweijovih uređaja neće moći koristiti Facebookove aplikacije, dok postojećima ostaju stare mogućnosti. Na taj se način Facebook usklađuje s novim američkim pravilima.

 

Komentari