Hrvatski znanstvenik Štagljar o novoj metodi u borbi protiv koronavirusa: “Uvjereni smo da ćemo detektirati i one koji nemaju simptome”

104

Igor Štagljar, hrvatski znanstvenik i izumitelj, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu javio se danas uživo u emisiju N1.
Štagljarov tim u laboratoriju Sveučilišta u Torontu bavi se kriznim istraživanjem koronavirusa.
U Štagljarovu timu je i dr. Zhong Yao, istraživački suradnik. Konceptualizirali su imunoesej za koji su prije nekoliko dana od kanadske Vlade dobili milijun dolara za nastavak istraživanja. Riječ je o dijagnostičkim testovima koji će pomoći u detektiranju prijenosnika virusa bez simptoma.

Kada neka osoba bude zaražena tim virusom tijelo počine razvijati antitijela. Uvjereni smo da ćemo novom metodom detektirati i one zaražene i one koje nemaju nikakvih simptoma, koji su otporni na koronavirus i koji će razviti tek blage simptome. Oni su isto tako infektivni kao i oni na respiratoru. Moramo takve osobe što prije detektirati“ kazao je Štagljar.

Za izradu takvih dijagnostičkih testova trebat će im oko šest mjeseci, kazao je Štagljar izrazivši nadu da će ljeto ipak usporiti širenje toga virusa. Trebat će najmanje 12 mjeseci do pronalaska cjepiva zbog čega bi mogli i dalje živjeti u posebnom režimu.

Komentari